Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

03. 02. 2022. 08:15 >> 08:19

IKOVIĆ

Farma svinja u Spužu više neće širiti neprijatne mirise

Na farmi svinja u Spužu će se tokom narednih 12 mjeseci primjenjivati tehnologija efikasnih mikroorganizama. To je jedan od načina da neprijatni mirisi u Spužu budu eliminisani i da Spužani konačno normalizuju svoje svakodnevne aktivnosti.

Kako je saopštio Vuk Iković iz Organizacije KOD to je jedan od zaključaka sastanka koji je juče održan u Opštini Danilovgrad na njihov predlog a u cilju smanjenja neprijatnih mirisa u gradskom naselju Spuž.

On navodi da farma svinja u Spužu uzrokuje neprijatne mirise čak na udaljenosti od preko jedan kilometar a povremeno, kako dodaje, uzrokuje i zagađenje rijeke Zete.

"Preduzeće Niksen Čavor je u decembru mjesecu prošle godine konačno zatražilo ekološku dozvolu za rad farme svinja nakon inicijative za inspekcijski nadzor koju je podnijela Organizacija KOD. To je bio i način da se urade prvi koraci za čist vazduh i čistu rijeku Zetu u ovom gradskom naselju. Pomaci su već tu i vlasnik farme će od uskoro tretirati svinjsko đubrivo i prostor farme rastvorima bakterija koje će smanjiti neprijatne mirise i poboljšati rad farme. Tako zahvaljujući upornosti građana i inicijativi Organizacije KOD nastavlja se poboljšanje životne sredine u Parku Prirode Rijeka Zeta", navodi Iković u saopštenju.

On dodaje da je u toku proces izdavanja ekološke dozvole za rad farme u sklopu kojeg je organizovana javna tribina na kojoj su mještani ponovili svoj zahtjev: "nemamo ništa protiv farme ali hoćemo da se neprijatni mirisi riješe najkasnije za godinu dana".

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, predstavljena tehnologija efikasnih mikroorganizama i razmotrena mogućnost njene primjene u farmi svinja kako bi se za kratko vrijeme smanjili neprijatni mirisi u Spužu.

Zatupnik navedene tehnologije je predstavio način i mogućnosti upotrebe mikroorganizama i potencijalne rezultate. Bakterije i drugi mikroorganizmi održavaju prirodnu ravnotežu i zapravo plodna zemlja nastaje hranjenjem bakterija.

Iz Organizacije KOD dodaju da je vlasnik farme pristao da pimijeni ovu tehlologiju, a opština će uskoro ozvaničiti dalji način rada farme.

"Da li će mikroroganizmi 'završiti posao' i osloboditi nas neprijatnih mirisa najviše zavisi od toga da li će uprava farme uredno primjenjivati ovu tehnologiju. U međuvremenu čekamo da Opština Danilovgrad ozvaniči mjere za smanjenje neprijatnog mirisa, a inspekcija da uredno prati situaciju na terenu. Primjena najboljih tehnoloških rješenja donosi dobro i preduzetniku i mještanima, kao i životnoj sredini. U konačnom ovo je pokazatelj da kada se svi okupimo oko zajedničkog cilja tek tada postajemo zajednica", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније