Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

22. 10. 2021. 16:10   >>  16:11

BURIĆ

"Zaštita žrtava porodičnog nasilja obaveza društva"

Opomene nam, na žalost, sve češće stižu i zato je krajnje vrijeme da, kao društvo, damo adekvatan odgovor i zaštitimo žrtve porodičnog nasilja, rekao je v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Kako navode iz VDT-a, Burić je danas razgovarao sa predstavnicama NVO "Sistem" Nedom Radović i Aleksandrom Sekulićem, s ciljem unapređenja saradnje u slučajevima porodičnog nasilja.

Burić je izrazio žaljenje zbog činjenice da je povod za održavanje sastanka nedavni slučaj ubistva Š.B. u Tuzima i gubitak jednog mladog života.

"Zadatak čitavog društva, svih državnih institucija jeste da, uz podršku nevladinih organizacija, maksimalno unaprijede mehanizme koji bi doveli do smanjenja slučajeva porodičnog nasilja", ocijenio je Burić.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, prema kojima se svaki oblik nasilja u porodici tretira kao krivično djelo.

Burić je podsjetio da je ranije pozvao sve nadležne državne organe da problemu porodičnog nasilja pristupaju sa povećanim senzibilitetom.

"Ovi slučajevi zahtjevaju efikasnu i koordiniranu akciju svih državnih institucija", ocijenio je Burić.

On je zahvalio predstavnicama NVO "Sistem" na otvorenosti za saradnju s ciljem suzbijanja problema porodičnog nasilja u Crnoj Gori.

Sagovornici su konstatovali da je, na žalost, sastanak organizovan neposredno nakon događaja u mjestu Bašča Rijeka, opština Petnjica, za koji do sada prikupljeni podaci ukazuju da je u porodičnoj kući A.Š (50) ubio svoju suprugu E.Š. (36) i povrijedio njihovu ćerku (15), nakon čega je u dvorištu porodične kuće izvršio samoubistvo.

"Opomene nam, na žalost, sve češće stižu i zato je krajnje vrijeme da, kao društvo, damo adekvatan odgovor i zaštitimo žrtve porodičnog nasilja“, zaključio je Burić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније