Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.Mijatović

30. 10. 2021. 07:33 >> 07:34

LOŠE NAVIKE GRAĐANA

Kontejnera dovoljno, a smeće i dalje pored njih

Otpad pored kontejnera, a ne u njima, svakodnevna je slika na podgoričkim ulicama. S obzirom na to da kontejneri nisu prepunjeni, u pitanju su nesavjesni pojedinci, koji i pored toliko apela od gradskog preduzeća "Čistoća", nastavljaju da ruže okolinu odlažući otpad na nepropisan način.

Na prostoru grada i opštine u okviru Glavnog grada Golubovci nalazi se 3279 nadzemnih i 243 polupodzemna kontejnera, međutim, i dalje svjedočimo pojavama nepropisno odloženog otpada pored kontejnera i na javnim površinama, iako su stvoreni uslovi da se on odlaže na pravilan način.

PR gradskog preduzeća "Čistoća" Senada Mulešković, za Portal RTCG, kazala je da je to, nažalost, pojava koja njihov rad prati već godinama.

"Veliki broj vozila i zaposlenih angažovan je tokom sve tri smjene, kako bi sve kontejnere ispraznili - dva do četiri puta dnevno, a na pojedinim lokacijama i u više navrata, u zavisnosti od potreba", istakla je Mulešković.

Ona je kazala da je svakodnevna pojava da se pored, najčešće praznog, kontejnera može zateći određena količina otpada nepropisno odloženog od strane nesavjesnih pojedinaca.

Građani da prijave nelagalno odložen otpad

Mulešković ističe da je građanima omogućeno prijavljivanje nelegalno odloženog otpada putem besplatne aplikacije 'Kasper', kao i putem portala 'Sistem 48', ali i njihovih profila na društvenim mrežama, ChatBot serisa kao i zvanične mail adrese i telefona Društva. 

Na ovaj način, građani mogu pružiti podršku naporima koje ulažu iz gradskog preduzeća "Čistoća" da očuvaju naš grad. 

Izvještaj EK: Ograničen napredak u pregovorima u poglavlju 27

Iz NVO Green Home su naveli da se u objavljenom Izvještaju o napretku Crne Gore u procesu pregovora sa EU za 2021. godinu, u okviru poglavlja 27 konstatuje ograničeni napredak, što je, kako su kazali, najgori rezultat u posljednjih nekoliko godina.

Kao i prethodnih godina, kako su naveli, u fokusu izvještaja su pitanje upravljanja otpadom, vodama i zaštita prirode.

Poručuju da je najviše obaveza u podoblastima: upravljanje otpadom - 37, kvalitet voda – 33 i zaštita prirode – čak 71.

U podoblasti upravljanje otpadom, koja se prepoznaje kao jedna od tri oblasti sa najviše problema, kako ističu iz ove NVO, Crna Gora ostaje još uvijek neusaglašena sa EU direktivama. 

Manje otpada pored polupodzemnih kontejnera

"Polupodzemni kontejneri svakako pokazuju svoje prednosti jer se odlaganjem otpada na ovaj način smanjuje pojava rasutog otpada i nema neprijatnih mirisa", istakla je Mulešković.

Ona je naglasila da je, kao podrška pravilnom odlaganju otpada, a sa ciljem smanjenja broja nelegalno formiranih odlagališta otpada, na teritoriji Glavnog grada izgrađeno 6 stacionarnih reciklažnih dvorišta, kao i mobilno reciklažno koje se na mjesečnom nivou dislocira na teritorije onih mjesnih zajednica u kojima nema mogućnosti izgradnje stacionarnih reciklažnih dvorišta. 

Takođe, kako kaže, odlagalište Mojanski krst obezbijeđeno je za besplatno odlaganje šuta i zemljanih iskopa; urađen je i raspored sa dinamikom postavljanja velikih kontejnera zapremine 10m³ za odlaganje biljnog i kabastog otpada.

Česta pojava kabastog/krupnog otpada pored kontejnera

Kabasti otpad je sav otpad koji je zabranjeno bacati u kontejner, a pod tim se podrazumijeva stari namještaj, stari uređaji, građevinski šut, granje, zemlja i slično. Uklanjanje kabastog/krupnog otpada nepropisno odloženog pored kontejnera, kako kažu iz Čistoće, zahtijeva angažovanje mehanizacije potrebne za utovar i odvoz nepropisno odloženog otpada pored kontejnera.

"Cjelodnevnim obilascima terena trudimo se da evidentiramo sve lokacije na kojima je prisutna ova pojava, kako bi što brže reagovali", kazala je Mulešković.

Zaštitne maske spakovati u kesu pa onda u kontejner

Pojavom koronavirusa došlo je do masovne upotrebe zaštitnih maski. Nažalost, svjedoci smo toga da pojedini građani ne poštuju preporuke za odlaganje iskorišćenih maski, te ih možemo vidjeti odložene mimo korpi.

"Od početka pandemije u našoj zemlji, više puta smo upućivali molbe građanima da odgovornost u ovom periodu moramo pokazati svi, jer je svaki pojedinačni doprinos jako važan. Zato je i prilikom odlaganja zaštitnih maski potrebno iste spakovati u posebnu kesu i nakon toga odložiti u kantu ili kontejner", istakla je Mulešković.

Mulešković, za Portal RTCG, objašnjava da se svakodnevno angažuje ljudstvo i mehanizacija kako bi se smanjio broj nelegalnih deponija koje se formiraju pored kontejnera, kao rezultat nesavjesnog odnosa pojedinaca.

Iz Čistoće su apelovali na sve građane da preuzmu odgovornost i obavezu da kao pojedinci čuvaju grad, te da malim doprinosom - odlažući otpad namjenski na predviđena mjesta, učine puno za cjelokupnu sliku i stanje životne sredine, ali i da doprinesu da pravilno odložene količine selektovanog otpada budu značajno veće.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније