Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

29. 11. 2021. 12:53 >> 12:54

RADULOVIĆ

Unija za Mediteran pokazala da zajedništvo riješava izazove

Saradnja u okviru Unije za Mediteran pokazala je da izazovi i krize mogu biti riješeni samo zajedničkim snagama. Ta saradnja može izgraditi mir, stabilnost, prosperitet i napredak u euro-mediteranskom regionu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na VI Regionalnom Forumu Unije za Mediteran (UzM) koji se održava u Barseloni.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da je istorija Mediterana neodvojiva od Evrope i kako je naglasio, mora se nastaviti konstruktivan politički dijalog i djelovanje u okviru regionalnih projekata od značaja za naše narode.

Kako navode u saopštenju, istakao je značaj ostvarivanja ciljeva UzM koji se odnose na uklanjanje zagađenja Sredozemnog mora, zaštitu životne sredine i biodiverziteta, borbu protiv klimatskih promjena, kao i stvaranja prilika za osnaživanje žena, podršku mladima, veću mobilnost ljudi, naučna istraživanja i saradnju univerziteta.

Radulović je informisao da je Vlada Crne Gore tokom ove godine proglasila dva zaštićena morska područja u zemlji – parkove prirode Platamuni i Katič, te da do kraja 2021. planira da proglasi treće morsko i priobalno zaštićeno područje u parku prirode Stari Ulcinj, što predstavlja doprinos "globalnoj klimatskoj slagalici". U tom kontekstu, prenio je spremnost Crne Gore da nastavi da doprinosi ciljevima ove organizacije i igra aktivnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, sigurnijeg i ekonomski razvijenijeg regiona.

"Predsjedavajući su poručili da razvoj mediteranskog regiona treba da se temelji na jedinstvu i jačanju multilateralnog djelovanja, kako bi zajednički prevazišli nejednakosti i suočili se sa brojnim izazovima na zdravstvenom, humanitarnom i bezbjednosnom planu. Ukazali su i na značaj promovisanja održivog razvoja, digitalne transformacije, slobodne trgovine, investicija, kao i stvaranja preduslova za bolji položaj žena i mladih", navode u saopštenju.

Ministar Radulović prisustvovao je u Barseloni i svečanom obilježavanju Međunarodnog dana Mediterana, koji, kako je poručeno, predstavlja simbol raznolikog mediteranskog identiteta i treba da bude mjesto dijaloga i saradnje.

Na događaju čiji su domaćini ministar vanjskih poslova, EU i saradnje Kraljevine Španije Hoze Manuel Albares, u saradnji sa kopredsjedavajućim UzM - Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosna pitanja i Ajmanom Safadijem, ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitskog Kraljevstva Jordana, učestvovali su predstavnici 42 države, među kojima su države EU i afričkog kontinenta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније