Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2021. 13:59 >> 13:59

VESELIN DRLJEVIĆ

"Osnovni zadatak novinarstva - tačnost i provjerenost"

Novinarstvo od prije 20 i više godina bilo je mnogo pouzdanije i pružalo više povjerenja, rekao je za Radio Crne Gore (RCG) novinar Veselin Drljević.

Tako Drljević nije nimalo zadovoljan na šta liči novinarstvo danas i to u šta se pretvara, odnosno da, na žalost, vijest sve više postaje roba.

"Što prije shvatimo da je istina i samo istina ono jedino čime se informacija smije rukovoditi, i da se sa njom ne trguje, prije ćemo izaći iz medijskog mraka u kome se nalazimo", kazao je Drljević.

Veselin Drljević rođen je 1964. godine u Štitarici, Opština Mojkovac. Diplomirao je Istoriju i geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Doktorirao je u Beogradu.

Drljević je predsjednik Savjeta Radija i Televizije Crne Gore, inače novinar je preko dvije i po decenije. Ponajbolje je, po dostignućima, prepoznat i priznat kao sportski novinar u dnevnom listu DAN, kada je i sarađivao sa najuglednijim beogradskim novinama i magazinima Sportom, Sportskim žurnalom i Tempom. Pratio je i izvještavao sa brojnih najvećih svjetskih smotri poput Eura u Belgiji i Holandiji 2000. Mundijala u Njemačkoj 2006. Kongresa MOK-a u Lozani, Olimpijade u Pekingu 2008. i one zimske u Vankuveru 2010.

U oblasti sportskog novinarstva dokazao se izvanrednom organizacijom svoje sportske redakcije i njene prepoznatljivosti u sportskom novinarstvu Crne Gore. Takođe, Drljević je i naučni radnik međunarodno uvažen kako na prostoru Balkana tako i jugoistočne Evrope.

Prije nego je došao u DAN 1998. godine, bio je jedan od osnivača i urednika studentskog mjesečnika "Indeks", a kao student volonterski tri godine radio u "Pobjedi".

Sa Veselinom Drljevićem, razgovarao je Dejan Burzanović. Komletan intervju možete poslušati sjutra od 9 sati i 30 minuta, na Radiju Crne Gore.

U godini obilježavanja 150 godina novinarstva, Radio Crne Gore emituje serijal intervjua sa iskusnim poslenicima javne riječi. Oni govore o novinarstvu nekada, danas i sjutra, sa akcentom na slobodu govora, bezbjednost novinara, etički kodeks, samoregulaciju, medijsku pismenost i savremene izazove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније