Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

06. 01. 2022. 17:36 >> 17:47
3

OMBUDSMAN REAGOVAO

"Eliminisati besprizorne istupe sa TV Happy"

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore pozvala je nadležne institucije Crne Gore da u skladu sa standardima preuzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se iz našeg javnog prostora eliminisali, kako kažu, besprizorni istupi, kakvi su se nedavno (ponovo) emitovali sa TV Happy.

"To ne može biti nikakav dodatni pritisak na nacionalne institucije, jer je pritisak napravljen emitovanjem skandaloznog programskog sadržaja", navodi se u saopštenju.

Ova medijska kuća, kako je saopšteno, nerijetko daje prostor za uvredljiv, diskriminatoran sadržaj i govor mržnje prema nacionalnim Crnogorcima/kama, a poslednji primjer je prema građanima/kama Cetinja kao i pojedinkama/cima koji su identifikovani kao ciljevi takve ekstremističke propagande.

"Institucije Crne Gore u ovakvim i sličnim situacijama treba da demonstriraju kapacitet u odbrani tekovina demokratije, svoje tradicije, istorije i nađu način da zaustave sve ono što podstiče ili može podsticati i širiti nacionalnu, vjersku i svaku drugu mržnju, netrpeljivost i nasilje. To svakako nije jedna institucija, već sve one koje nose prefiks državne, a imaju mandat za postupanje u ovakvim slučajevima", stoji u saopštenju Ombudsmana.

Ovakvi neprihvatljivi sadržaji najčešće, ističu, izazivaju dodatne reakcije govora mržnje i zbog toga apelujemo na sve koji imaju potrebu da ih komentarišu da to čine na civilizovan način. Istovremeno, kao što je to crnogorska nacija danas, to sjutra može biti bilo koja čiji su korijeni ovdje, a čije institucije djeluju u Crnoj Gori.

Zbog toga, kako kažu, već duže vrijeme apeluju na odmjerenu i riječ koja ne vrijeđa bilo koga, koja čuva drugoga od nas samih, jer samo tako se nosi temelj države za koju smo vezivali i vezujemo svoj opstanak u uslovima multietničnosti, multikonfesionalnosti, ali i zajedničke istorije i tradicije.

"Nerijetko, kao i ovog puta, plima šovinizma i mržnje dolazi spolja, pa je i to test razuma i mjere koliko ovakve sumanute ideje  i misli (jer je sada već izvjesno da se radi o ideologiji koju promovišu isti oni koje je civilizacija - ne i vrijeme izgleda - odavno već pregazila) mogu naći plodno tle u Crnoj Gori", navode u saopštenju.

Uz želju da nam ovi blagi dani podare dovoljno mudrosti da budemo složni, solidarni, tolerantni i zajedno u borbi protiv svih oblika netrpeljivosti i mržnje, institucija svima koji slave čestita nastupajući praznik, a ostalima želi dobro zdravlje i sreću u Novoj godini.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније