Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2022. 16:21 >> 16:23

POVEĆATI AGROBUDŽET

Veće premije poljoprivrednicima - više domaće hrane

Isplativost poljoprivredne proizvodnje zavisi, u značajnoj mjeri, od podrške države. Poljoprivredni proizvođači očekuju da će ovogodišnji Agrobudžet biti izdašniji kada je riječ o subvencijama.

Proizvodnja stočne hrane usko je grlo crnogorske poljoprivrede. Iako su nam parcele usitnjene i nema dovoljno plodne zemlje i to što imamo ne obrađujemo, kaže mladi poljoprivrednik i od nedavno magistar ekonomskih nauka Radovan Bijelić iz Nikšića koji sa porodicom drži farmu za tov junadi i mesaru. Juneće meso je poskupilo i ukoliko želimo da povećamo proizvodnju i država treba da poveća premije, kaže Bijelić.

"Subvencije za tov junadi bi mogle da budu redovnije i isplaćuju se dva puta godišnje.Poljoprivrednicima bi pomoglo ukoliko bi se premije isplaćivale tri ili četiri puta godišnje i tada bi mogli da kupimo više stočne hrane", rekao je Bijelić.

Mladi poljoprivrednik je na magistarskim studijama na Ekonomskom fakultetu u Podgorici izučavao agrarnu politiku Evropske unije i program bespovratne podrške zemljama kandidatima.

"Za Crnu Goru je ključno da smanji poreska opterećenja i tako, koliko je moguće, oslobodi opterećenja poljoprivrednog proizvođača. Zemlje unije, pa i Srbija, koja je u našem okruženju, dodatno stimuliše poljoprivrednika pa pored redovne subvencije dobija i dodatnu, ukoliko se izvezu te količine", pojašnjava Bijelić.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji je Salun Hasković koji u selu Bistrica kod Bijelog Polja ima farmu sa tri stotine pedeset ovaca i pedeset krava i uz to, siraru.

Hasković smatra da je neophodno više ulagati u selo i poljoprivredu.

"Kolike su premije toliko imamo i poljoprivrednika. U susjednoj Srbiji premije u stočarstvu su nekoliko puta veće", ističe Hasković.

Slične brige more i domaćina Vučelju Vučeljića iz Košutića kod Andrijevice.

"Prije dvije godine od premije za jednu ovcu mogli smo kupiti vreću kukuruza, a danas nam za istu količinu trebaju premije za dva grla", kaže Vučeljić.

U resornom ministarstvu, ranije su najavili, da će ovogodišnji Agrobudžet biti izdašniji od prošlogodišnjeg. Za nadati se da politička situacija neće uticati na kašnjenje Agrobudžeta kao što je to bilo lani.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније