Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

16. 03. 2022. 09:31 >> 09:41

JANKOVIĆ

Od početka godine poginula tri, teško povrijeđena dva radnika

Od početka 2022. godine u Crnoj Gori poginula su tri radnika, a još dva su teško povrijeđena, kazala je projektna koordinatorka u Udruženju zaštite na radu Crne Gore Đina Janković.

Janković je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na Televiziji Crne Gore dodala da na osnovu tih podataka možemo zaključiti da zaposleni u Crnoj Gori nijesu zaštićeni i da je situacija u toj oblasti zabrinjavajuća.

Posjećamo, dva radnika, D.M. (63) i S.R.(51), podlegli su juče povredama zadobijenim nakon obrušavanja zemlje tokom iskopavanja kanala u podgoričkom naselju Gornja Gorica.

"Bez obzira da li je u pitanju propust poslodavca - on se ne pridržava svojih zakonom predviđenih obaveza, ukoliko nijesu ispoštovane mjere zaštite ili uslovi na radnom mjestu nijesu adekvatni ili ako sami zaposleni nemaju dovoljno razvijenu svijest i ličnu odgovornost prema svojoj bezbjednosti ili zdravlju. Dakle, bez obzira na razloge koji do toga dovode, zaključak je da imamo zabrinavajuću situaciju", kazala je Janković.

Ona je dodala da je Građevinski sektor jedan od najrizičnijih sektora kako kod nas, tako i u svijetu.

"Tu imamo veliki broj zaposlenih. Posljednjih godina tu je između 14 i 15 hiljada zaposlenih. Sami uslovi rada dovode često do povreda, najčešće je to pad sa visine i najčešće su to povrede koje se završavaju sa vrlo teškim posljedicama i nažalost, u nemalom broju slučajeva i sa smrtnim ishodom", kazala je Janković.

Odgovornost je, kaže Janković, na svima nama.

"Na svakog pojedinca u Crnoj Gori, ne treba zaboraviti ni donosioce zakona, tu je i odgovornost inspektora. Ali ne smijemo zaboraviti poslodavce, zaposlene, nevladin sektor, medije...", dodala je Janković.

Ističe da su radnici zaštićeniji na papiru nego u praksi. Ona napominje da je Udruženje prethodnih godina realizovalo brojne aktivnosti na edukaciji kako poslodavaca tako i zaposlenih. Kao zaključak, nakon svih edukacija, Janković navodi da je nivo svijesti o zaštiti na radu u našoj zemlji na vrlo niskom nivou.

"Teško je naučiti nekoga ko je dugo godina na tržištu rada da nešto što u startu nije naučio kako treba. Mi smo posljednjih godina podnosili brojne inicijative, recimo da je neophodno oblast zaštite i zdravlja na radu uvesti u obrazovni sisitem, jer kod nas ne postoji za razliku od svih ostalih zemalja regiona. Mi smo juče postali član Juthab mreže za Zapadni Balkan i Tursku i zahvaljujući NVO Prima dobili projekat koji ćemo realizovati tokom narednih godinu dana, a biće baziran na edukaciji mladih ljudi između 15 i 29 godina koji su bez posla ili se još uvijek školuju", zaključila je Janković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније