Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

02. 05. 2022. 12:19   >>  13:29

SINDIKAT MEDIJA

Novinarima bolje plate, ali povećan obim posla

Novinari, novinarke i zaposleni u medijima u Crnoj Gori 3. maj, Svjetski dan slobode medija, dočekuju u nešto boljem ekonomskom ambijentu i sa jačom krivično-pravnom zaštitom od napada nego ranije, ali brojni problemi i izazovi ostaju i potrebno je još dosta posla kako bi bili riješeni, saopšteno je iz Sindikata medija. Najavili su da će i ove godine učestvovati u regionalnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" koja se organizuje povodom 3. maja.

Apeluju na sve medije da se uključe u akciju koja je planirana za sjutra od 11:55 do 12:00 časova kada se neće objavljivati vijesti i komentari na portalima, a na televizijama i radio stanicama biće prekinut program. Kolege u štampanim medijima prekinuće rad na 5 minuta.

Iz Sindikata navode da je veći dio zaposlenih u medijima dobio je povećanje zarada početkom ove godine zahvaljujući programu „Evropa sad“ dok su samo mjesec ranije njihove prosječne zarade i dalje bile ispod državnog prosjeka.

“Međutim, brojni zaposleni u nekim lokalnim javnim emiterima još nisu dobili te povišice jer, usljed kašnjenja, primaju plate iz prošle godine. U tom smislu, položaj radnika u ovim medijima nije poboljšan, a novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je trebalo da popravi stvari, ne usvaja se već tri godine”, napominju iz Sindikata.

I pored povećanja zarada, novinari i medijski radnici ostaju preopterećeni, zbog povećanog obima posla, usljed intenzivnih društveno – političkih dešavanj,a ali i često nedovoljnog broja ljudi u redakcijama.

“Dio njih radi prekovremeno, a za to nisu plaćeni dok su mnogi prinuđeni da pored novinarstva rade još neke poslove kako bi imali stabilnu egzistenciju”, kazali su iz sindikata.

Dodaju da su sve to problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu i bez čijeg rješavanja ne možemo imati potpunu slobodu medija u našoj zemlji.

“Sindikat medija Crne Gore nedavno je ponovo pokrenuo inicijativu prema Uniji poslodavaca o otpočinjanju pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru pošto je dosadašnji iz 2004. godine prestao da važi. Očekujemo da pregovori počnu uskoro i da dođemo do dogovora kojim će se poboljšati radno-pravni i ekonomski status zaposlenih u medijima, a vjerujemo da je i vlasnicima medija u interesu da imaju zadovoljne zaposlene”, jkazali su iz Sindikata.

Ovaj Svjetski dan slobode medija Crna Gora dočekuje i sa izmijenjenim Krivičnim zakonikom, kojim je pojačana krivično-pravna zaštita novinara i medijskih radnika odnosno povećane kazne za napade na novinare.

“To je bila dugogodišnja inicijativa nevladine organizacije Akcija za ljudska prava kojoj se pridružio Sindikat medija, a kasnije još sedam organizacija koje se bave i medijima. Prošla godina je bila najgora po broju napada na novinare/ke u Crnoj Gori kojih je bilo čak 28, a zabilježeno je i nekoliko incidenata ove godine pa vjerujemo da će tužilaštva i sudovi vrlo brzo biti u prilici da primijene novi Krivični zakonik i oštrije kazne napade ili ometanja novinara/ki dok rade svoj posao!”, saopšteno je iz SMCG.

U godini za nama urađena je i prva Medijska strategija Crne Gore i počeo rad na izmjeni medijskih zakona. Sindikat medija tome je dao svoj puni doprinos.

“Očekujemo da će se medijska pravila i zakoni u Crnoj Gori brže mijenjati kako bi izlazili u susret brzim promjenama u medijskoj industriji i potrebama zaposlenih. Loš primjer je Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji već tri godine čeka da bude usvojen, a mogao bi da značajno popravi stanje u elektronskim medijima pa samim tim i status zaposlenih u tim medijima”, navodi se u saopštenju.

Brze promjene u medijskoj djelatnosti uključuju i poplavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, na šta nisu imuni ni mediji u Crnoj Gori.

“To je nova i galopirajuća opasnost za slobodu medija jer je pretvara u svoju suprotnost pošto se pod plaštom slobode objavljuje sve i svašta, najčešće sa ciljem diskreditacije pojedinaca ili čitavih grupa. Stoga pozivamo novinare i sve zaposlene u medijima u Crnoj Gori da poštuju pravila profesije jer samo tako sloboda medija može imati svoj puni smisao”, poručili su iz Sindikata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније