Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

20. 05. 2022. 22:18   >>  22:50

OKRUGLI STO NA PARLAMENTARNOM

Razmisliti o ukidanju slobodne zone i zabrani trgovine duvanom preko Bara

Mora se zaustaviti šverc cigareta preko Luke Bar i u tom smislu potrebno je razmisliti o potpunoj zabrani trgovine cigaretama preko barske luke ili da se stavi van snage zakon o slobodnim zonama, uz korišćenje iskustava zemalja koje imaju značajano iskustvo u borbi protiv kriminala, rečeno je u emisiji "Okrugli sto - Parlament u studiju" na Parlamentarnom kanalu RTCG. Gosti su poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović, poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović i advokat Dalibor Kavarić.

Đurović je rekao da se u trenutku kada je država odlučila da oduzme cigarete u slobodnoj zoni u Baru našlo preko 72 miliona cigareta, i da je jasno da su akteri ovog posla imali priliku da ostvare enormnu zaradu. Po njegovom sudu, vrijeme je da se preduzmu odlučni koraci u zaustavljanju šverca cigareta u Crnoj Gori. 

"Ako se posao uvede u legalne tokove, od akciza i poreza država bi mogla da po ovom osnovu prihoduje 50 miliona eura. To bi, u ovim okolnostima, bilo vrlo značajno", kazao je Đurović. 

On je rekao da se nakon izjave britanske ambasadorke Karen Medoks u martu "da se preko Luke Bar godišnje švercuje preko dvije milijarde cigareta godišnje" upalila crvena lampica. 

"Neki su koraci morali da budu preduzeti", naglasio je Đurović.  

Krapović je kazao da su u Luci Bar u novembru prošle godine predstavnici parlamenta tokom posjete vidjeli ogromnu količinu cigareta. Kako je kazao, neophodni su bili odlučniji koraci jer se sada problemu pristupu prilično paušalno. 

"Imamo sada i izjavu premijera Dritana Abazovića koji je rekao da je 'šverc klinički mrtav' a onda dan kasnije vidimo slučaj pokušaja da se velika količina cigareta ukrade iz Slobodne zone", kazao je Krapović. 

On je podvukao da je jasno da se šverc ne odvija od juče, nego traje decenijama unazad, i imao je krvav trag, posebno kroz ubistva Duška Jovanovića, Gorana Žugića, Darka-Belog Raspopovića...

"Sve će zavisiti od stepena političke volje da se stane na kraj švercu cigareta", kazao je Krapović.  

Advokat Dalibor Kavarić smatra da je ključ primjena zakona o oduzimaju imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela. On je kazao da država mora da odlučno reaguje i zaustavi kriminalno djelovanje, ako se ustanovi da se to zaista i dešava. 

Kako je rekao, vrlo često se zaboravlja da je posao kroz Slobodnu zonu legalan, i da sam posao po sebi nije nelegalan, ako se kontroliše. 

"Problem se javlja kada nema kontrole, nema evidencije. Ako nema kontrole, nema evidencije, onda je bolje da se preduzmu svi neophodni koraci i da se ukine taj posao. To treba da prati detaljna analiza", rekao je Kavarić. 

On je naglasio da bi to podrazumijevalo korjenitu promjenu zakonodavstva koje reguliše pitanje slobodnih zona. 

"Ali ako je šteta veća nego korist, onda je jasno šta treba preduzeti", naglasio je Kavarić. 

Đurović je rekao da država sada mora jasno da reaguje. Šverc, kako navodi, nije kod Gintaša u Podgorici, nego preko Luke Bar, gdje nema evidencija i kontrola. 

"Velika Britanija je, koliko sam informisan, nudila da zakupi Slobodnu zonu i oslobodi je od cigareta, a da naša država vodi računa o tom prostoru. To pokazuje koliki je stepen štete od tih poslova koji se nanosi drugim državama, a naravno, možete zamisliti koliko se štete nanosi Crnoj Gori", naglasio je Đurović. 

Đurović je rekao da je povećanje akciza već 2018. godine dovelo do značajnog povećanja šverca i crnog tržišta. 

"Neophodne su dobro osmišljene odluke. Imajući u vidu složenost situacije, DF predlaže da se potpuno zabrani prevoz cigareta preko Luke Bar. Bilo kakav šverc cigareta se mora svesti ne na minum, nego na nulu. Ovo je šverc svjetskih razmjera. Crna Gora je prepoznata kao zemlja šverca cigareta i narkotika. Nažalost, bilo bi bolje da smo prepoznati po kulturnoj baštini ili turizmu, ali ćemo kao država morati da se suočimo s istinom", kazao je Đurović. 

Krapović je naveo da je potpuna zabrana prometa cigareta jedna od opcija, ali da stvari treba sagledati iz svih uglova, posebno kroz institucije i mogućnosti da se djeluje kroz više pravaca. 

"Ukoliko finalan zaključak bude da se nametne potpuna zabrana, i to dođe na dnevni red, spremni smo da razgovaramo o tome. Ali je potrebna sveobuhvatna procjena", naveo je Krapović. 

Poslanik Demokrata rekao je kako je jasno da su pravila bila postavljena tako da su pogodovala onima koji su učestvovali u tim poslovima. Kako je naveo, nije bilo video nadzora nad objektima gdje su se skladištile cigarete, a sticao se utisak da može da izađe i uđe kako ko želi. 

"Ta nekontrolisana situacija je stvorena da bi se omogućili ti nelegalni poslovi", kazao je Krapović.  

On kaže da je lijepo reći da će se novcem od oduzetih cigareta platiti dug Fonda zdravstva, ali to, kako kaže, neće ići tako lako. 

U emisiji je emitovana i izjava advokata Nikole Strugara, koji zastupa firmu Atlant Mont, kojoj su oduzete cigarete. Naglasio je da su te cigarete bile legalne, i da je odluka neustavna i nezakonita. 

"Uslijediće tužba Privrednom sudu, vjerovatno žalba Ministarstvu finansija a možda i krivične prijave", naglasio je Strugar. 

Kavarić je rekao da razumije poziciju u kojoj su firme kojima su oduzete cigarete, i da se mora zaštititi integritet pravnog sistema. 

"Nijesam pristalica prohibicije, jer znamo šta je to donijelo u nekim drugim zemljama, recimo u SAD. S druge strane, jasno je da ako nema načina da se uvede jasna i direktna kontrola, onda je najbolje razmisliti o tome da se van snage stavi zakon o slobodnim zonama", naveo je Kavarić. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније