Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

20. 07. 2022. 15:02 >> 15:00
1

INICIJATIVA PARLAMENTU

Liberali predložili medicinsku legalizaciju marihuane

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović predao je danas u skupštinsku proceduru prijedlog Izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje podrazumijevaju legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe.

U obrazloženju se navodi da je Komisija za narkotike UN-a na prijedlog SZO uklonila još 2020. kanabis sa liste najopasnijih droga, a nakon brojnih naučnih i medicinskih istraživanja koja su potvrdila pozitivno dejstvo kanabisa u medicinske svrhe.

"Utvrđeno je da kanabis i preparati kanabisa pomažu u liječenju i to posebno kod terapije bola, pomažu onkološkom pacijentima, kako kod bolova tako i kod ublažavanja posledica hemioterapije, unlažava bol i grčeve kod multiple skleroze, kao i kod liječenja epilepsije, dok ulje može pomoći u ublažavanju poremećaja povezanih sa autizmom kao što su problemi u ponašanju, komunikaciji i anksioznost. Sa naprijed navedenih razloga predlažemo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite kao organizovane i sveobuhvatne djelatnosti društva sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bilo omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja", kazali su iz LP-a.

Posebno bi, kako su saopštili, trebalo istaći da je više zemalja omogućilo upotrebu proizvoda na bazi kanabisa za medicinske svrhe, među kojima su Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija kao i Hrvatska i Sjeverna Makedonija u skorije vrijeme Slovenija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

"Liberalna partija podnijela je ovaj prijedlog Skupštini Crne Gore kao vid podrške inicijativi NVO Legalizuj.me koji već godinama sprovodi kampanju za legalizaciju kanabisa koju je kroz peticiju podržalo na hiljade građana Crne Gore. Podsjećamo, LP je sličnu inicijativu Skupštini uputila i 2014. godine ali ona nije dobila potrebnu podršku", kazali su iz LP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније