Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 07. 2022. 17:05 >> 17:03
6

JOKIĆ

"Procesuirati odgovorne za veličanje ratnog zločinca Osmana Rastodera"

Predsjednica Upravnog odbora NVO LGBT Forum Progres Bojana Jokić osudila je veličanje ratnih zločinaca, reagujući na skup koji se održao u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici, gdje je održana projekcija dokumentarnog filma "Osman ef. Rastoder - Oslobađanje zaborava", autora Avda Huseinovića. Pozvala je tužilaštvo da postupa po službenoj dužnosti i u skladu sa važećim propisima procesuira odgovorne.

Kako je u saopštenju istakla, za samo dva sata, fašističke jedinice "Princ Eugen" i "Skender-beg", pobili su 428 osoba – žena, staraca i djece u Velici i Gornjoj Ržanici. Sem Njemaca, u monstruoznom zločinu učestvovali su i balisti sa Kosova, kao i pojedini fašisti iz Plava, Gusinja i Sandžaka, među kojima su se najviše isticali Osman Rastoder i Sahit Hodža.

Dodala je da će 28. jula biti tačno 78 godina od pokolja u Velici, u kojem je jedan od glavih aktera upravo bio Rastoder, a Veličani dobro pamte monstruzni zločin i desetkovanje tog sela.

"Vlast Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglasile su Rastodera za ratnog zločinca nakon završetka Drugog svjetskog rata, a vođa Muslimanske milicije, svojevrsne paravojne formacije koja je sarađivala sa fašistima, ubijen je u januaru 1946. godine pod u potpunosti nerazjašnjenim okolnostima. Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, zabranjeno je javno odobravanje, negiranje postojanja ili umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina", nagašava Jokić.

Pozvala je tužilaštvo da postupa po službenoj dužnosti i u skladu sa važećim propisima procesuira odgovorne.

Takođe, pozvala je kolege iz civilnog sektora da osude veličanje ratnih zločinaca jednako i skrenu pažnju na anomalije u društvu koje moramo tretirati u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније