Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

05. 08. 2022. 16:45 >> 16:43

VLAOVIĆ

Za doprinos razvoju kulture odvojeno više od 600.000 eura

Ministarstvo kulture i medija opredijelilo je skoro 614 hiljada eura za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u ovoj godini.

Resorna ministarka Maša Vlaović kazala je da će od 273 pristigla projekta na konkurs za sufinansiranje programa i projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, Ministarstvo obezbjediti sufinansirajuću podršku za 155.

Ona je, na dodjeli sredstava konkursa, rekla da ukupna finansijska podrška iznosi 613.905 eura, prenosi PR centar.

Vlaović je navela da konkursom za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u ovoj godini, Ministarstvo podstiče pojavu novih umjetničkih djela i kulturnih događaja u Crnoj Gori.

Njihovi dometi će, kako je dodala, doprinijeti jačanju i razvoju kulture u svim krajevima Crne Gore.

Vlaović je rekla da su projekti odabrani za sufinansiranje procjenom komisija, sastavljenih od afirmisanih umjetnika i stručnjaka u kulturi.

"Ministarstvo je uložilo dodatni napor da bi se ovogodišnji konkurs realizovao u prihvatljivom roku, uzimajući u obzir da je prethodna administracija konkurs raspisala 20. marta i da je novoformirano Ministarstvo kulture i medija počelo s radom krajem aprila”, navela je Vlaović.

Ona je kazala da je za 22 projekta iz oblasti likovne umjetnosti opredijeljeno 38.775 eura, za 11 muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa 33 hiljade, za 35 književnih projekata 52,4 hiljade.

Kako je navela Vlaović, za pet projekata književnog prevođenja opredijeljeno je 13,5 hiljada eura, za osam časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti 25,75 hiljada, za 14 pozorišnih produkcija 84,9 hiljade.

Vlaović je rekla da podrška za 24 manifestacije i festivale iznosi 200,39 hiljada, za pet projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima 40,29 hiljada, za 31 projekat iz Programa razvoja kulture na sjeveru 124,9 hiljada eura.

Kako je kazala, da bi se sredstva za sljedeću godinu pravovremeno obezbjedila projektima u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, Ministarstvo će do kraja ove godine raspisati konkurs za narednu.

Vlaović je čestitala aplikantima podržanih projekata i zahvalila članovima komisija na odgovornom i stručnom radu prilikom procjene projekata.

Jedan od dobitnika konkursa, Igor Pejović, rekao je da je konkurs jedan od načina da dobiju podršku za projekte u zemlji i inostranstvu.

"Ove godine to je podrška Crnogorskom orkestru mladih u trećem po redu predstavljanju Crne Gore i kulturne baštine van njenih granica. Prethodne godine smo bili u Njemačkoj, a početkom novembra prošle godine u Hrvatskoj", naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, kroz konkurs im je omogućeno da idu u Luksemburg i Belgiju, u maju naredne godine.

Pejović je istakao da je saradnja umjetnika i državne uprave neophodna, kao i pomoć koju oni mogu da pruže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније