Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Nena Drašković Radio CG ]

27. 08. 2022. 07:17 >> 16:08
2

CDT

"Nedopustivo mijenjati izbornu jedinicu pošto su izbori raspisani"

Iz Centra za demokratsku tranziciju navode da bi Ustavni sud trebalo da izvuče pouku iz sopstvene zakašnjele reakcije prilikom neustavnog odlaganja lokalnih izbora i da se urgentno izjasni o njihovoj inicijativi o "zetskim zakonima" kako bi spriječio kršenje demokratije i opšteprihvaćenih izbornih principa koje uporno sprovode politički akteri.

Predstavnica CDT- a Milena Gvozdenović naglašava da je nedopustivo da se u toku već raspisanog izbornog procesa značajno mijenja izborna jedinica Podgorica.

"Formiranje Opštine Zeta u momentu kada su već raspisani izbori u Podgorici predstavlja ništa drugo do jedno manipulativno političko oruđe kojim se narušava demokratski izborni proces", ističe Gvozdenović.

U Demokratskom frontu, koji je juče podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Zeti takođe smatraju da je riječ o grubom kršenju biračkog prava i realizaciju ozbiljnog izbornog inžinjeringa.

Pozivaju Ustavni sud da, kako kaže Milan Knežević, "antizetske" zakone proglasi neustavnim.

I pravni eksperti poručuju da je riječ ne samo o kršenju demokratije već samo i uskraćivanju ustavnog prava građana da se izjasne na konsultativnom referendumu.

"Zakonodavac potpuno svjesno krši zakon dovodeći u situaciju da ostvaruje isključivo partijske interese jer sve ovo što se dešava ne dešava se slučajno pred izbore", ističe Đorđe Blažić.

Sagovornici Radija Crne Gore smatraju da je i nova izmijenjena odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada i Skupštini opštine Zeta takođe neustavna.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније