Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

28. 09. 2022. 08:10 >> 18:11
3

PORUKE IZ MANS-A

"Kriju informacije koje ni DPS nije skrivao"

Međunarodni je dan slobodnog pristupa informacijama. Lazar Grdinić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kaže da crnogorska javnost više pretpostavlja nego što zna jer se i dalje, kako navodi, krije ogroman broj podataka.

Na današnji dan, kako ističe Grdinić, ne možemo se pohvaliti značajnim rezulatima, a podsjeća i da je nova vlast najavljivala veću transparentnost.

“Nakon više od dvije godine ne mogu reći da su se stvari značajno promijenile, štaviše u određenim segmentima bojim se da smo i nazadovoli”, naveo je i Grdinić u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da su mnogi segmenti u oblasti slobodnog pristupa informacijama kritični.

“Informacije koje su se krile prije pet, sedam, deset godina kriju se i danas. Aktuelna vlast ima tendenciju da sakriva neke stvari koje se nisu sakrivale ni u vrijeme DPS-a, npr. neke konsultantske ugovore. MANS je prije nekoliko dana objavio porazne primjere rada EPCG i Rudnika uglja koji krše zakon o slobodnom pristupu informacijama i ne objavljuju podatke o novim zapošljavanjima, što nas navodi na zaključak da se radi o političkim zapošljavanjima u susret izborima”, poručio je Grdinić.

Ističe i da u toj oblasti praksa nije pohvalna, a stari Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dalje je na snazi iako, kako dodaje, Grdinić nije dobar.

Navodi i da svi podaci o trošenje državnog novca moraju biti javni.

“Državne kompanije su prilično zatvorene kada je riječ o objavljivanju podataka”, naveo je Grdinić i dodao da svi snose odgovornost za neobjavljivanje podataka.

“Potrebna je mnogo veća transparentnost i što je veća transparentnost biće manje sumnji u korupciju”, naveo je Grdinić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније