Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Šundić, TVCG ]

30. 09. 2022. 07:09   >>  15:31 3

PRINUĐENI DA PLAĆAJU

Građani se masovno liječe kod privatnika

Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od 3 miliona eura. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.

Kad nešto zaboli Anđelu Kosić, pomoć uglavnom potraži u privatnim klinikama i laboratorijama.

"Prinuđeni smo to zbog gužvi, ne možemo da čekamo red, onda ne možemo da dobijemo adekvatnu njegu i prinuđeni smo da plaćamo usluge privatnog zdravstvo da bi se na kraju izliječili", kazala je Anđela.

Suma koju ponekad mora da izdvoji, kaže Anđela nije mala.

"Ako pođemo od toga da je običan pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi od 20-ak eura, pa vi ocijenite koja je to suma na kraju godine", dodaje Anđela.

Da građani masovno koriste zdravstvene usluge privatnih ordinacija i laboratorija govori podatak dostupan na sajtu poreske uprave. Samo jedan lanac klinika i laboratorija 2021. ostvario je dobit od više od 3 miliona eura, što je čak 10 puta više u odnosu na 2020.

U drugoj klinici koja posluje na primorju i u centralnom dijelu Crne Gore kažu da polovina tamošnjih građana koristi usluge privatnika.

"Prosječno između 200 i 300 pregleda uradimo dnevno, i plus laboratorijske usluge, to bude oko 15 hiljada usluga medicinskih mjesečno. Tako da to bude 100.000 usluga medicinskih godišnje", kazao je Rade Kaluđerović.

Kaluđerović kaže da usluge privatnih klinika ne traže samo građani sa dubokim džepom.

"Osim dobrostojećih ljudi, kod nas dolaze i oni koji nijesu dobrostojeći", dodao je Kaluđerović.

Građani sa kojima smo ragovarali kažu da su i pored toga što idu kod privatnika, zadovoljni uslugom u državnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva zdravlja su nam saopštili da u ovom tenutku nemaju podatke o broju privatnih klinika i laboratorija koje posluju u Crnoj Gori. Navode da je u toku izrada registra privatnih zdravstvenih ustanova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније