Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Slobodan Doknić, TVCG/ M.L.B./M.M.Lj. ]

07. 12. 2022. 11:00   >>  11:32 3

U NIKŠIĆKOM SUDU

Nastavljeno suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.

Na ročište nije došao mitropolit Joanikije, a advokat Sava Kostić kaže za TVCG da je mitropolit dao odobrenje odbrani da se ročište održi.

Na suđenje su došli svjedoci Tihomir Goranović, Darko Mađarić, Dragoljub Peković, Đorđe Vukotić, Miroslav Spasojević.

Goranović u iskazu pred sudijom rekao da su sveštenici bili unaprijed obaviješteni da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.

“Tog dana je bio praznik Svetog Vasilija Ostroškog i tog dana je kao i prethodnih bila litija kroz grad. Tada je bila pandemija korona virusa, a Nacionalno koordinaciono tijelo je dalo upute za poštovanje mjera. Prije tog dana imali smo nekoliko razgovora sa članovima Crkvene opštine Nikšić. Ostali smo nedorečeni da li će biti litije ili neće”, kazao je Goranović pred sudijom.

Primijetili su, kaže, da se tog dana okuplja narod.

“Da bi nakon komunikacije sa rukovodiocem Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću došli do stava da se vrši osmatranje i video dokumentovanje od strane službenika Uprave policije, nakon čega će obavijestiti tužioca u Nikšiću”, kazao je on.

Istakao je da je 12. maja 2020. godine sa Darkom Mađarićem razgobarao sa sveštenicima Jokićem i Kneževićem, a da su obavili razgovor i sa sveštenikom Danilom Zirojevićem.

“Uz svo uvažavanje Crkve i sveštena lica, sva lica smo obavijestili da ćemo morati da poštujemo mjere NKT-a i slovo zakona. Koliko se sjećam sveštenici su predložili da se ovaj praznik obilježi na način da se trasa koja je bila tradicionalna, na neki način redukuje na šta smo im ponovili da se zakon mora poštovati”, kazao je on.

Prisjeća se da su im u razgovoru pomenili kao dobar primjer vjerski obred u Danilovgradu kod manastira Ostrog, gdje su se poštovale mjere par dana prije, ali se ne sjeća se da li su pominjali sa se obilježi ovaj praznik kao u Beranama.

“Ne sjećam se detalja mjera koje su važile predmetnog dana, a koliko mi se čini da je bila zabrana okupljanja više od 20 ljudi na javnom mjestu. Policija je imala obavezu da o činjeničnom stanju obavijesti postupajućeg tužioca i da postupa po njegovom nalogu”, kazao je Goranović.

Mitropolit i sveštenici prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić terete se da su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid 19.

Pomenutog dana u Nikšiću je održana svenarodna litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostruškog čudotvorca, slave Saborne crkve i grada.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније