Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Бу./М.Л.Б.

07. 12. 2022. 12:06   >>  16:00

OBOLjELI OD CISTIČNE FIBROZE

Trikafta stiže u januaru, na liječenje i u Beograd

Isporuke prvih količina lijeka trikafta za oboljele od cistične fibroze stižu u januaru naredne godine u Crnu Goru, a za sada će lijek biti dostupan samo nekim pacijentima, kazala je u emisiji “Radio ordinacija” Jasmina Redžović, članica Udruženja za pomoć osobama sa cističnom fibrozom.  Pored toga dogovoreno je i da se naši pacijenti liječe u Centru za cističnu fibrozu Srbije, dok sa Institutom za plućne bolesti Vojvodina nije dogovorena saradnja.Tako su ih informisali iz Ministarstva zdravlja.

Redžović je kazala da će lijek trikafta biti dostupan samo određenom broju pacijenata u Crnoj Gori zbog ograničenog budžeta.Podsjeća da im je to saopšteno u novembru u razgovoru sa premijerom i predstavnicima Ministarstva zdravlja. U  udruženju time nijesu zadovoljni.

Ne smije da bude nikakve diskriminacije, jer sva djeca i odrasli zaslužuju ovaj lijek.

“Kada ovaj lijek bude dostupan svim pacijentima cilj će biti u potpunosti ostvaren”, navela je Redžović.

Ona je potvrdila informacije iz Ministarstva zdravlja dostavljene Radiju CG, da su u Kliničkom centru Crne Gore počeli pregledi  pacijenata oboljelih od cistične fibroze, koji će od Konzilijuma KCCG dobiti predloge za upućivanje na liječenje u Centar za cističnu fibrozu Srbije. To će konačno odobravati Komisija za upućivanje na liječenje u inostranstvu Fonda za zdravstveno osiguranje, sa čijim uputnicama idu u Beograd.

Kako je izjavila  za Radio CG  državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja u Centar za cističnu fibrozu Srbije, zbog specifičnosti stanja populacije, upućivaće se po dva pacijenta, po već definisanom redosljedu, a prva dva pacijenta trebalo bi da se upute u Beograd prije Nove godine.

“Ova procedura odnosi se na pacijente starije od 18 godina. Za djecu je već sve definisano preko Instituta za majku i dijete u Beogradu,u sklopu kojeg se nalazi Centar za cističnu fibrozu i to se odvija u kontinuitetu”, saopštila je Ćorić.

 Odjeljenje za liječenje cistične fibroze Instituta za plućne bolesti Vojvodina u Sremskoj Kamenici, nije prihvatilo zahtjev Ministarstva zdravlja za saradnju, koja bi obuhvatila liječenje crnogorskih pacijenata oboljelih od ove bolesti.

“U svom obrazloženju naveli su da se njihovi pacijenti najprije upućuju na Komisiju Ministarstva zdravlja Srbije, koja broji 17 članova i koja, uz strogu selekciju ,odobrava propisivanje skupih, inovativnih ljekova, poput Trikafte (Kafrtija i Kalideka) , navodi Ćorić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније