Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

30. 12. 2022. 20:13 >> 23:52

KEKOVIĆ

"OKU unaprijeđen, zaštita i kad nema granskih ugovora"

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je u emisiji "Okvir" na TVCG da je Crna Gora bila jedina koja nema Opšti kolektivni ugovor (OKU), a bio je neophodan, jer je, kako je istakao, na nacionalnom nivou kultura socijalnog dijaloga izuzetno niska. Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Crne Gore Duško Zarubica dodao je da nijesu zadovoljni do kraja ni sindikati ni poslodavci, jer se pregovaralo u otežanim okolnostima pandemije i rata u Ukrajini, ali je napravljen korak naprijed.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slaviša Šćekić naveo da je priča o Opštem kolektivnom ugovoru predimenzionirana u odnosu na promjene koje su evidentne, a to su, kako je rekao, svega tri bitnije stvari: rad od kuće ili pripravnost, radna nedjelja i dvokratno radno vrijeme.

Šćekić je istakao da su pregovarali tri godine, te da je potrebno da se osim dostojanstvenog rada za zaposlene, omogući i dostrojanstven položaj poslodavaca.

"Mi smo pregovarali tri godine i imali smo mučnih diskusija, jer mnoge stvari su ekonomski varljive, a bilo je potrebno da osim dostojanstvenog rada za zaposlene, omogućimo i dostrojanstven položaj poslodavaca. Mi smo i od države u ove tri godine imali tihu opstrukciju, ne pozivanja i ne diskutovanja o pojedinim zakonima, pa smo zaključili, posebno u posljednjih godinu dana da ukoliko mi ne sjednemo i ne dogovorimo se sa sindikatima dogovora neće ni biti. Shvatili smo da smo na istom zadatku i da nikog ne treba isključiti iz te priče, posebno ne glas privrede", naveo je Šćekić.

Keković je naglasio da je Crna Gora bila jedina u regionu a i u Evropi koja nema OKU, a bio je neophodan, jer je na nacionalnom nivou kultura socijalnog dijaloga izuzetno niska.

"Mi smo imali jednostrano ukidanje granskih ugovora u pojednim segmentima privrede, gdje radnici onda bez ovog krovnog dokumenta nijesu bili zaštićeni. Recimo u bankarskom sektoru, u trgovini, tako da se ovim dokumentom brane između ostalog, i ta pomenuta tri pravna instituta, koje su zanovljena. Taj rad nedjeljom je bitan, jer smo smatrali da je to dan kad treba da budemo sa porodicama, za one koji to mogu, ali ako poslodavac taj dan želi da posvetimo poslu onda to treba i da plati", kazao je Keković.

Naglasio je da su izuzeci poslovi u turnusu, u ugostiteljstvu, u javnom prevozu, kao i za zaposlene u medijima. Oni neće, kazao je, imati to povećanje narednih šest mjeseci, a za to vrijeme će se to regulisati granskim ugovorom.

Zarubica je naglasio da je Vlada učestvovala u ovom procesu u svemu osim člana rada nedjeljom.

"Nijesmo zadovoljni 100 odsto, jer smo se dogovorali u vrijeme pandemije i rata u Ukrajini i bili smo u podređenom položaju. Što se tiče disciplinskog postupka njega nema u novom OKU, ali je on preseljen i unaprijeđen u novom Zakonu o radu. Ako se ne nađe rješenje u disciplinskom postupku ide se na sud, ali sada je to unaprijeđeno, jer je poslodavac obavezan da se odazove pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, dok je ranije mogao da se pojavi, ali nije morao", objasnio je Zarubica.

Predsjednik Upravnog odbora Crnogorskog udruženja poslodavaca i predsjednik Odbora za trgovinu PKCG Jovan Lekić zamjerio je što ta organizacije nije bila uključena u proces, istakavši da Unija poslodavaca nije bila legitiman partner u pregovorima o OKU.

On je objasnio da su se formirali prije godinu dana i počeli sa prikupljanjem članstva kako bi bili reprezentativni, ali su se pojavili problemi, jer pravilnik kojim se određuje reprezentativnost nije usklađen sa Zakonom o radu.

"Podatak da PKCG, Asocijacija menadžera i Crnogorsko udruženje poslodavaca nijesu bili uključeni u dogovor, dovoljno govori. Bili smo zainteresovani za ovaj dokument i u februaru smo se obratili nadležnom ministarstvu ekonomije da nas upute na zakonodavni okvir na koji način Udruženje može da bude reperezatentivno. Dobili smo u martu odgovor da moramo imati 25 odsto učešća u društvenom bruto proizvodu i 25 odsto zaposlenih u privredi, bliži kriterijumi su formulisani u Pravilniku iz 2004. Taj pravilnik nije usklađen sa Zakonom i ima strože kriterijume nego što je to propisano u Zakonu, i to nijesmo isunili", kazao je Lekić.

Kako je naglasio, u tom Pravilniku postoji knjiga evidencija, a ona nije ažurirana i  aktuelna Unija poslodavaca nema evidenciju članstva, pa stoga je i nelegitiman predstavnik u socijalnom dijalogu i CUP će pokrenuti upravni postupak u tom pravcu.

Šćekić je odgovorio da je u pitanju spinovanje bez ikakvog osnova.

"Nas podržava međunarodna organizacija poslodavaca, a proces oko OKU je bio potpuno javan i naše članstvo je bilo obaviješteno o svim sastancima na ovom poslu i u dogovoru sa njima su donošene sve odluke. PKCG nije udruženje poslodavaca već predstavnik svih poslodavaca, a Crnogorsko udruženje poslodavaca ima 200 članova, a mi imamo na hiljade, tako da su oni manjina. Sedam kompanija u CG imaju oko 50 odsto BDP, a ne tih 200, ali imaju samo 13 odsto radnika, čime ne ispunjavaju uslove da budu partneri u pregovorima", kazao je Šćekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније