Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

21. 01. 2023. 11:44   >>  11:57 4

BORIS RAONIĆ

RTCG je kuća koja baštini ljudska prava kao temeljnu vrijednost

Povodom navoda u pojednim medijima o navodnim zabranama u Javnom servisu oglasio se generalni direktor Radio televizije Crne Gore Boris Raonić. Obraćanje Raonića prenosimo integralno.

Imam potrebu da prijateljima pojasnim pozadinu afere "Jotovanje", ali i pokažem kako funkcionišu antikampanje u crnogorskim okvirima.

Inicijalna vijest zasnovana na nezvaničnim izvorima, bez pokušaja da se čuje druga strana objavljena je na Anteni M. Spin nastavljaju medijski komentari ekstremista na neprovjerenu vijest, te onda se daje zadatak botovima na društvenim mrežama da završe posao. Saopštenja su dali SDP (jos sponzorisao na FB), FCJK, PEN... čime se u suštini cijela priča gura u pravcu nacionalne histerije o kršenjima prava i ugroženosti.

Sinoć sam stigao u Crnu Goru, jutros sam pozvao troje novinara (od njih oko 250), koji u RTCG koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika i zamolio ih da mi saopšte da li neko na njih vrši pritisak u tom smislu, i ako se to zaista dešava - da mogu računati na moju punu podršku u smislu zaštite njihovih prava.

Po njihovim riječima - niti takva vrsta pritiska na njih postoji, niti su se desile stvari o kojima pisu pomenuti mediji. Istini za volju, jedna od tih osoba je kazala da je saopšteno da će morati da radi samo posao za koji ima rješenje, a ne sve kao do sada. O tome ću sa njegovim šefom koliko danas.

Dakle, imamo jedan tekst zasnovan ne neprovjerenim glasinama, objavljen u mediju čije tekstove možete naći i na portalu Raskrinkavanje - oglašene kao tekstovi koji šire dezinformacije i manipulisanje činjenicama, i dok se vijest nije ni provjerila niti kontaktirala druga strana - jedan značajan dio nacionalističke infrastrukture se aktivirao sa podizanjem tenzija o ugroženosti crnogorske nacionalne zajednice i njenog identiteta.

Dakle, ja nijesam zabranio u kući koju vodim, jezik kojim govorim. Niko nije nikome ništa zabranio. RTCG je kuća koja baštini ljudska prava, kao temeljnu vrijednost.

Ono što se lijepo uradi, tužne nacionalističke i politikantske magle mogu samo privremeno da sakriju. Vjetar to lako oduva.

Idemo dalje!

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore Boris Raonić

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније