Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина бизнис [ R.B. ]

22. 01. 2023. 11:13 >> 11:09

VLADA INICIRALA

Jasno definisali prava i obaveze proizvođača maslinovog ulja

Vlada je u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju, kojima se, između ostalog, jasnije definišu prava, obaveze i odgovornosti preduzeća i pojedinaca koji ga proizvode i stavljaju na tržište.

“Razlozi za donošenje predloženog zakonskog propisa su i efikasniji rad poljoprivredne inspekcije i sporovođenje kaznenih odredbi koje se odnose na stavljanje maslinovog ulja na tržište, kao i na nedozvoljeno krčenje maslinjaka i izgradnju u njima“, navodi se u obrazloženju tog akta.

Pored toga, kako se dodaje, postiže se usklađivanje pojedinih termina sa relevantnim važećim zakonima, kao i definisanje donošenja strategije i rejonizacije u sektoru maslinarstva.

„Postojeći zakon i propratno podzakonski akti usaglašeni su sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim konvencijama. Time je obezbijeđena primjena kako međunarodnih standarda, odnosno standarda International Olive Council (Zakon o potvrđivanju sporazuma o maslinovom ulju), tako i standarda Evropske unije (EU) u ovoj oblasti“, navodi se u obrazloženju.

Kada je u pirtanju procjena iznosa finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje zakona, precizira se da je potrebno obezbjeđenje finansijskih sredstava iz budžeta Crne Gore u iznosu od maksimalno dvije hiljade EUR godišnje.

„Ovaj izdatak odnosi se na član 5 zakona, koji definiše da troškove ocjene kvaliteta maslinovog ulja, koja se vrši na zahtjev ovlašćenog inspektora, snosi resorno ministarstvo. Ovo samo u slučaju da se ocjenom kvaliteta na njegov zahtjev, utvrdi da su podaci o kvalitetu sa oznake proizvoda identični sa podacima postojeće ocjene kvaliteta“, objašnjeno je u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније