Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Gojko Jovanović, Radio Crne Gore ]

23. 01. 2023. 07:35 >> 07:31
2

JAKIĆ ZA RADIO CG

Državi su potrebni jaki poljoprivrednici

Poljoprivrednik Predrag Jakić iz Šipačna, kod Nikšića, uspijeva da održi proizvodnju mlijeka i pored teškoća sa kojima se suočava mljekarski sektor kada je riječ, prije svega, o skupoj stočnoj hrani i energentima.

Na farmi je osamdeset grla krupne stoke i dnevno se proizvede blizu sedam stotina litara mlijeka.

"Cijene su astronomske i danas tovar sijena od stotinu pedeset kilograma košta četrdeset i pet eura", kaže Jakić.

Da bi na farmi bilo dovoljno stočne hrane mora se i povećati domaća proizvodnja. Jakići su jesenas žitom zasijali deset hektara.

"Kupili smo mašine za vakumiranje stočne hrane i rolo balirke ali kod nas su parcele usitnjene i proizvodnja teže ide kada se uporedimo sa regionom", pojašnjava Jakić.

Treba pomagati domaću proizvodnju mlijeka. Prošlogodišnja kriza u mljekarstvu, kaže poljoprivrednik, je svojevrsna opomena.

"Nadam se da su mljekare, ministarstvo i lokalne samouprave shvatili šta znači imati jakog domaćeg proizvođača", ističe Jakić.

Jakić je član upravnog odbora Poljoprivrednog klastera Crne Gore i kaže da uspješni proizvođači smatraju kako bi resorno ministarstvo trebalo što prije da organizuje matičnu službu u govedarstvu.

"Godinama ukazujemo da nam treba služba za matičenje u govedarstvu jer bi tada bile i veće premije ali bi se smanjile i eventualne malverzacije", rekao je Jakić.

Na farmi stalno ima posla. Da predstojeća godina ne bude teška kao prošla treba se pripremiti za proljeće jer u stočarstvu je od ključnog značaja proizvesti dovoljno stočne hrane.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније