Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

02. 02. 2023. 16:14   >>  16:09

"NAPORI URODILI PLODOM"

Regionalni vodovod pozdravio akciju protiv devastacije korita Morače

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje pozdravio je akciju koju sprovodi Vlada i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Vojske Crne Gore u cilju sprječavanja dalje devastacije korita rijeke Morače.

Kazali su da su, nakon dugog niza godina, konačno urodili plodom napori Regionalnog vodovoda da se stane na put devastaciji korita Morače koja je, pored klimatskih promjena, osnovni uzrok pada izdašnosti izvorišta Bolje sestra.

"Raduje nas iskazana odlučnost Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva i drugih nadležnih organa i institucija da se konačno stane na put nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, odnosno svim nelegalnim privrednim aktivnostima koje su dovele do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta 'Bolje sestra. Pozdravljamo i iskazujemo zahvalnost za sve njihove aktivnosti koje se sprovode ovih dana u tom pravcu i koje već daju konkretne rezultate", navodi se u saopštenju.

U Regionalnom vodovodu su, kako dodaju, svjesni da je ovo samo početak dugoročnog procesa na sanaciji nemjerljivih šteta nanijetih koritu Morače i izvorištu Bolje sestra, kojima je ne samo ugrožen Regionalni vodovod, nego i čitavo Crnogorsko primorje. Ugrožavanjem vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja nanosi se direktna šteta turizmu Crne Gore, odnosno državi Crnoj Gori i njenom budžetu, ističu iz preduzeća.

"Aktivnosti koje se sprovode od strane Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva uz podršku MUP-a, Uprave policije i Vojske Crne Gore stvoriće uslove za sprovođenje mjera i aktivnosti koje su predložene studijom 'Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta Bolje sestra', koju je uradio 'Geoprojekt' DOO i koja je finansirana iz sredstava IPA INTERREG CBC IT-AL-MNE. U skladu sa predloženim mjerama, sprovešće se hitne mjere: za povećanje izdašnosti izvorišta (izgradnja pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače) kao i za obezbjeđenje dodatnih količina vode (izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode)", dodaje se u saopštenju.

Sprovođenjem navedenih mjera i aktivnosti, kako su kazali, umnogome će se ublažiti negativne posljedice koje su prouzrokovali nelegalni radovi u koritu rijeke Morače.

"Nakon sprovođenja hitnih mjera Regionalni vodovod će sa svojim partnerima pristupiti sprovođenju dugoročnih mjera kako bi se na trajan način obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, kao što je to uostalom uvijek bilo od puštanja u rad regionalnog sistema vodosnabdijevanja (2010. godine)", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније