Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

04. 02. 2023. 09:05   >>  08:59 1

DANIJELA ĐUROVIĆ

Preduzeti konkretne korake u cilju smanjenja rizika od raka

Rak je bolest modernog doba koja pogađa sve generacije i iz tog razloga treba učiniti sve što je moguće, kroz preventivne preglede i zdrav način života, da te bolesti bude što manje, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je, povodom 4. februara - Međunarodnog dana borbe protiv raka, poručila da Crna Gora mora biti jedinstvena u cilju davanja adekvatnog odgovora na tu pošast.

„Rak je bolest modernog doba koja pogađa sve generacije. Iz tog razloga, treba učiniti sve što je moguće, kroz preventivne preglede, brigu o sebi i zdrav način života, da te bolesti bude što manje“, rekla je Đurović.

Ona je navela da svako može dati doprinos i preduzeti konkretne korake u cilju smanjenja rizika od raka za sebe, svoje najbliže, zajednicu, kao i globalno.

„Iako raspoložemo skromnim sredstvima i resursima i često smo podijeljeni oko mnogih pitanja, moramo uložiti napore i složiti se oko tako važnih stvari, kao što je zdravlje naših građanki i građana“, istakla je Đurović.

Ona je rekla da na Međunarodni dan borbe protiv raka treba ukazati na opasnost od te bolesti, koja je odavno prerasla u globalnu epidemiju i svakodnevno odnosi hiljade života i ostavlja ozbiljne posljedice na ljude koji sa sa njom bore.

Đurović je navela da u svijetu više od 15 miliona ljudi godišnje oboli, a preko devet miliona umre od raka.

Ona je kazala da će, prema procjenama, globalno opterećenje rakom iznositi 28,4 miliona slučajeva 2040. godine.

„To je porast od 47 odsto u odnosu na 2020. godinu, sa većim porastom u zemljama u tranziciji u odnosu na razvijene zbog demografskih promjena, ali i promjena faktora rizika povezanih sa globalizacijom i porastom ekonomskog razvoja“, navela je Đurović.

Kako je kazala, najčešći uzroci smrti iz te grupe bolesti u svijetu su karcinomi pluća, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke.

„Istraživanja pokazuju da se najveća smrtnost od malignih oboljenja, oko 70 odsto, bilježi u ekonomski nerazvijenim društvima i da se trećina smrti od svih vrsta raka može spriječiti, dok se jedna trećina može izliječiti kroz ranu dijagnozu i adekvatno liječenje“, navodi se u saopštenju.

Zato je, kako je rekla Đurović, jako važno staviti akcenat na četiri osnovne tačke borbe protiv te pošasti, a to su promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelima.

Kako je kazala, kada je u pitanju Crna Gora, najnovije informacije o globalnom opterećenju rakom, koristeći procjene incidence i smrtnosti od raka GLOBOCAN 2020, koji je izradila Međunarodna agencija za istraživanje raka, govore da je na prvom mjestu po učestalosti karcinom pluća.

Đurović je navela da slijede karcinom dojke, kolorektalni karcinom, karcinom mokraćne bešike i prostate.

„Kao žena i predsjednica Skupštine Crne Gore, naročito želim da se osvrnem na karcinom dojke i rak grlića materice koji pogađaju najveći broj žena u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Đurović je kazala da je na globalnom nivou karcinom dojke kod žena nadmašio karcinom pluća, kao najčešće dijagnosticiran sa procijenjenih 2,3 miliona novih slučajeva.

Kako je navela, prema pomenutoj procjeni, rak dojke je u Crnoj Gori na drugom mjestu po učestalosti, sa 378 novootkrivenih slučajeva godišnje.

„Imajući u vidu da je Crna Gora država u kojoj je to najčešća dijagnostikovana maligna bolest kod žena koja će odnijeti život gotovo svakoj trećoj oboljeloj, apelujem na sve društvene činioce da maksimalno doprinesu promociji ranog otkrivanja raka dojke“, kaže se u saopštenju.

Đurović je pozvala sve djevojke i žene da se najmanje jednom mjesečno samopregledaju zbog ranih znakova karcinoma dojke, redovno posjećuju ljekara i koriste sve pogodnosti moderne medicine i sistema zdravstva, a prvenstveno mogućnosti organizovanog skrining programa i ranog otkrivanja raka dojke.

„Što se tiče raka grlića materice, važno je naglasiti da spadamo u grupu zemalja sa visokom incidencom - na 4. mjestu prema procijeni GLOBOCAN-a za Crnu Goru, da su dvije trećine otkrivenih slučajeva u odmakloj fazi bolesti i ne mogu se operisati, dok je stopa smrtnosti od te bolesti kod nas među najvećima u Evropi“, kaže se u saopštenju.

Đurović je navela da bi taj podatak trebalo da bude crveni alarm za cijelo društvo da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se galopirajući trend obolijevanja i umiranja od te bolesti što prije zaustavio.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније