Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

09. 02. 2023. 06:38   >>  16:46

KORIŠĆENjE ZEMLjIŠTA ZA INFRASTRUKTURU

Neujednačene procedure usporavaju implementaciju 5G mreže

Ključni problem za mobilne operatore u Crnoj Gori predstavljaju različiti propisi i procedure za korišćenje državnog ili opštinskog zemljišta, kako bi na njima, u što kraćem roku, bile izgrađene nove elektronske komunikacione (EK) infrastrukture za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G). To pokazuje Nacrt Strategija za razvoj 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori 2023-2027.

Implementacija 5G mobilnih mreža podrazumijeva izgradnju nove elektronske komunikacione infrastrukture i postavljanje mrežne opreme u znatno većem obimu, nego što je to bio slučaj prilikom implementacije 4G mreža.

"Tim se podrazumijevaju ne samo postojeće lokacije, već i veliki broj novih", navodi se u Vladinom dokumentu.

Sve opštine imaju definisane procedure izdavanja odobrenja i upotrebe objekata.

"Te procedure moguće je primjenjivati i na područja gdje nema planskog dokumenta, kao i tamo gdje postoji planski dokument, a u njemu nije bila predviđena tj. planirana izgradnja nekog objekta od opšteg lokalnog interesa", objašnjava se u dokumentu.

Međutim, najveći izazov za mobilne operatore je sprovođenje procedura za odobravanje izgradnje, koje traju preko pola godine, a nerijetko i duže od godinu.

"I to u najboljem slučaju, ako se prethodno riješeni imovinsko-pravni odnosi i ako je objekat prepoznat u odgovarajućem prostornom planu", pokazuje Nacrt.

Ključni problem, kako je navedeno u 5G Studiji, prema navodima mobilnih operatora, predstavlja neujednačena primjena i efikasnost u sprovođenju propisa od strane administracije na lokalnom nivou.

"Propisi se drastično razlikuju od opštine do opštine, što dalje uslovljava potrebu za što hitnijom ujednačenom primjenom istih", upozoravaju u dokumentu.

Cjelokupna procedura za obezbjeđivanje korišćenja zemljišta u državnom ili opštinskom vlasništvu, na kojoj bi trebala biti izgrađena infrastruktura još je komplikovanija i dugotrajnija.

"To predstavlja još jednu prepreku koja u velikoj mjeri usporava dalji razvoj navedene infrastrukture, jer su riješeni imovinsko-pravni odnosi za zakup/korišćenje zemljišta ili objekata preduslov za izgradnju infrastrukture i postavljanje opreme", zaključuje se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније