Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

09. 02. 2023. 07:03 >> 06:57

ŠEKULARAC ZA PORTAL

"Neće biti oborena početna cijena za autobusku stanicu u Beranama"

Na licitaciji za prodaju autobuske stanice u Beranama, koja će se održati polovinom ovog mjeseca, početna cijena sa prethodne licitacije, od 920 hiljada eura, neće biti oborena. To je Portalu RTCG potvrdio stečajni upravnik beranske autoprevozne kompanije “Simon Vojaž”, Lado Šekularac.

“Prijave za licitaciju mogu se predavati do 13. februara, a otvaranje ponuda je zakazano za 15. februar”, rekao je Šekularac.

Stečajni upravnik je na pitanje da li eventualno ima najava od nekih zainteresovanih fizičkih ili pravnih lica, odgovorio da za sada nema.

U javnosti su se u poslednje vrijeme mogle čuti neprovjerene informacije kako bi Opština Berane, ili možda Vlada Crne Gore, mogli da se pojave kao kupci beranske autobuske stanice i time prekinuli agoniju i radnika ove kompanije, ali i građana Berana i čitavog sjevera Crne Gore.

Stečaj u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države uveden je u aprilu 2021. godine, nakon što su radnici prije toga godinu dana štrajkovali i tražili da im se isplate zarade i druga potraživanja za pune dvije godine.

Od tada traje autobuski kolaps na ulicama Berana, koji predstavlja najoprometnije autobusko raskršće u ovom dijelu države. Zbog blizine Srbije i Kosova, preko Berana vode svi putevi prema unutrašnjosti, odnosno Podgorici i promorju Crne Gore.

Do rješenja problema i ponovnog otvaranja autobuske stanice, lokalne vlastu u ovom gradu su označile treću traku za parkiranje autobusa i napravili stajalište, gdje se oni koji čekaju mogu skloniti od vremenskih nepogoda.

Šekularac drugi put na prodaju oglašava samo autobnusku stanicu, sa zemljištem, objektima i pokretnom imovinom, dok je za ostali dio kompanije, poslovni krug, odnosno zemljište na Rudešu, kao i fabriku peškira u selu Bor najavio naknadne licitacije.

U stečajnom procesu od aprila prošle godine na prodaju je oglašavana cjelokupna imovina, da bi poslije šest neuspjelih licitacija cijena pala na 700 hiljada eura.

Bivši radnici beranskog “Simon vojaža”, zatražili su ranije od tužilaštva da se preispita proces stečaja u ovoj kompaniji, kao i to kako je cijena cjelokupne imovine, tokom šest licitacija, sa 2,3 miliona, pala na svega 704 hiljade eura.

Oni sada gaje nadu da će izvući svoja potraživanja, a tome se nadaju i prevoznici koji su koristili usluge autobuske stanice, a bivši vlasnik ove kompanije im je ostao dužan preko dvjesta pedeset hiljada eura na račun prodatih karata.

Poslije dešavanja u Privrednom sudu, kada je uhapšen i prethodni stečajni upravnik, Saša Zejak, proces prodaje je zastao, a novi stečajni upravnik je poništio sve radnje koje su u tom postupku sprovedene.

Beransko autoprevozno preduzeće “Ivangrad prevoz”, kasnije “Jugoprevoz”, jedno od najpoznatijih na prostorima eks Jugoslavije, privatizovano je 2004. godine, kada je poslije ekspresno sprovedenog prvog stečaja prodato firmi “Simon vojaž”.

Vlasnici te firme bili su Mehmed Adrović i državljanin Luksemburga, Simon Bernard. Njihovo partnerstvo je puklo nakon uvođenja stečaja, kada je Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv Adrovića, zbog navodnih zloupotreba službenog poslovanja i faslifikovanja njegovog potpisa. Taj predmet je do Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Mehmed Adrović je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista i predsjednik Skupštine opštine Petnjica.

Na jednoj od poslednjih sjednica lokalnog parlamenta u ovoj opštini, od opozicionih odbornika mogle su se čuti optužbe na njegov račun da više živi u inostranstvu nego u Petnjici, i da, navodno, dolazi samo kada se održavaju sjednice Skupštine opštine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније