Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

10. 02. 2023. 07:16 >> 07:11
3

VLADA OBJAVILA

CG želi da bude dio EU svemirskih programa

Usmjerenje Crne Gore treba da bude na umrežavanju sa EU timovima koji rade na svemirskim programima, ostvarivanju pristupa EU infrastrukturi, i eventualnom učešću u nekom od projekata, kako bi se kreirala kritična masa u Crnoj Gori. To se navodi u Informaciji o podsticanju istraživanja svemira i razvoju povezanih tehnologija, koju je Vlada objavila na svom internet sajtu.

Kako se navodi, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja preduzelo je aktivnosti na pripremi kreiranja neophodnih preduslova za podsticanje istraživanja svemira i razvoja povezanih tehnologija u Crnoj Gori.

"Budući da EU svemirski programi sad imaju naprednu infrastrukturu i adekvatno finansiranje, usmjerenje Crne Gore treba da bude na umrežavanju sa EU timovima koji rade na ovim programima, ostvarivanju pristupa EU infrastrukturi, i eventualnom učešću u nekom od projekata, kako bi se kreirala kritična masa u Crnoj Gori", piše u Informaciji.

Vlada je najavila da će planovi Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja u narednom periodu biti usmjereni u tri pravca.

Prvi je kreiranje baze eksternih eksperata koji se bave svemirskim istraživanjima i razvojem svemirskih tehnologija, ali i kreiranjem nacionalne baze pojedinaca i institucija koji su u Crnoj Gori zainteresovani za ovu tematiku

"Prikupljanje podataka o istraživačkom programu NVO Montenegro Space Research, procjena istraživačkog programa, utvrđivanje potreba, te razmatranje modaliteta podrške od strane Vlade Crne Gore . Formiranje Nacionalnog tima za izradu analize stanja, potreba i mogućnosti u oblasti istraživanja svemira i svemirskih tehnologija u Crnoj Gori, sa Planom rada 2024. do 2028. godine (npr. Nacionalni program za podsticanje istraživanja svemira i razvoj povezanih tehnologija)", kazali su iz Vlade.

Sastav Nacionalnog tima činiće predstavnici kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kapitalnih investicija, drugih resornih ministarstava čija uloga se procijeni kao značajna, predstavnici akademske i inovacione zajednice, kao i predstavnici NVO sektora, i istaknuti eksterni ekspert iz oblasti. 

Za angažman tog eksperta potrebno je obezbijediti dodatno finansiranje iz budžetskih rezervi, s obzirom na činjenicu da Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. nijesu planirana sredstva za ove namjene, te je potrebno sprovesti procedure javne nabavke konsultanstke usluge.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније