Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме

03. 03. 2023. 19:26 >> 19:26

REAGOVANjE

"U tekstu prezentovane neosnovane i zlonamjerne optužbe"

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima reagovala je na tekst objvaljen na Portalu RTCG pod nazivom "Poništiti javni poziv, napisan za privilegovane koncesionare". U reagovanju navode da u cjelosti odbacuju "neosnovane i zlonamjerne optužbe i insinuacije, koje su prezentovane u tekstu".

Reagovanje prenosimo integralno:

"Ova prenaglašena priča pojedinaca koji „sve znaju“, a koju mediji bez mišljenja druge strane objavljuju svakodnevno, počela je da otkriva svoju skrivenu namjeru, a to je da se uruši i uništi ugled jedne institucije, jedne struke i šumarskog sektora u cjelosti, koje ti nekompetentni sagovornici očigledno doživljavaju kao svog podređenog. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima podređena je isključivo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi Crne Gore.

Podsjetićemo javnost da ste na sastanku u Privrednoj komori imali svoje predstavnike, na kojem su saslušani stavovi i mišljenja svih, nakon čega je pronađen model za Javni poziv, jednak za sve i ponuđene su količine koje mogu zadovoljiti svakog radnika iz oblasti drvoprerade u Crnoj Gori. Javni poziv 1, koji je objavila Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, je izvršenje Odluke Vlade Crne Gore („Sl. list CG“ broj 17/23) i objavljen je sa tačnim i preciznim podacima, na osnovu zakonskih propisa i akata. Pravo na učešće na istom je precizno definisano u tekstu poziva i ovom prilikom još jednom Vas pozivamo da, ukoliko to želite, učestvujete na istom, a takođe i da uložite i žalbu u postupku ukoliko budete imali razlog za to. Nepotrebno je da unaprijed osuđujete i naš rad i zakonitost Javnog poziva, a da se na isti niste ni prijavili. Takođe, ukoliko imate primjedbe na Javni poziv iste ste mogli dostaviti našoj Upravi ili izložiti ih lično u našim kancelarijama, gdje bismo mogli argumentovano razgovarati na način, koji je i praksa u ozbiljnom poslovnom ambijentu, a ne preko medija, putem kojih danima unazad „dižete hajku“ na Upravu za gazdovanje šumama i lovištima, kroz paušalne i neprovjerene podatke, optužbe i osude bez dokaza. Jasan nam je krajnji Vaš cilj, ali dozvolite da nećemo ćutati na Vaše neosnovane optužbe.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima radi svoj posao transparentno i javno i u skladu sa pozitivnim propisima. Ono što je sigurno jeste da niti smo do sada, a niti ćemo od sada raspisivati javne pozive i tedere po nečijim željama, niti će oni biti, a niti su bili, za kako kažete „privilegovane“. Pozivamo Vas, pošto ste već željni medijske pažnje, da javno i precizno kažete imena „privilegovanih“, a takođe i imena onih firmi koje su oštećene ovim javnim pozivom. Činjenica je, da u okviru ovog poziva, izašli smo u susret „malim“ drvoprerađivačima, koji mogu da se prijave na svako odjeljenje od ponuđenih 235, uz datu posebnu mogućnost da za određena odjeljenja mogu da se prijave isključivo oni drvoprerađivači koji imaju do 10 zaposlenih. Takođe, Vaše insinuacije oko predstojećih izbora predstavljaju ništa drugo do pokušaja spinovanja javnim mnjenjem, a sve u nedostatku dokaza i argumenata. Naglašavamo da predstojeći izbori nemaju nikakve korelacije sa Javnim pozivom, niti mogu biti od uticaja na isti, zbog čega ovakve populističke tvrdnje nisu ništa drugo do zle namjere da se i politički ambijent neosnovano pripiše raspisivanju Javnog poziva, koji je jedna od redovnih aktivnosti naše Uprave, koja se bavi gazdovanjem državnim šumama, a ne političkim kampanjama. Bili smo i svjedoci kada ste nas napadali što javni poziv nije objavljen na vrijeme, kako ste tada govorili na početku godine, a sada, u žarkoj želji za medijskim nastupom, i snijeg je problem. Sigurni smo da i Vi, a i ostali potencijalni korisnici poznajete sva ta odjeljenja mnogo bolje, nego što to nemušto želite javnosti da predstavite, ali uz dobru HTZ opremu, vjerujemo da će Vam naši rukovodioci, bez problema i pored snijega, pokazati svako odjeljenje koje budete željeli da vidite, informisati Vas detaljno o istom, a sve na osnovu izvođačkih projekata koje prije svega treba da pogledate.

Kada već spominjete formiranje preduzeća, ali i godine kada je uveden koncesioni sistem, informisaćemo i Vas, a i zainteresovanu javnost da, pri uvođenju tog sistema, mišljenje ove Uprave svojevremeno nije uvažavano i da nam je taj sistem nametnut 2008. godine, a uglavnom svi oni koji su tada pružali punu podršku istom, sada su najveći njegovi protivnici uz konstatovanje da je sektor šumarstva došao do nivoa od kojeg gore ne može biti. Sada, kada je riječ o budućoj reorganizaciji, moramo istaći da je za svaku pohvalu što je resorno ministarstvo aktivno uključilo stručni kadar ove Uprave u procese odlučivanja od vitalnog značaja za unapređenje sektora šumarstva. Intenzivno se radi na izmjenama i dopunama Zakona o šumama, ali i na novoj Strategiji razvoja šumarstva. Ovo je veoma ohrabrujuća činjenica, jer iz ove situacije u kojoj se našao sektor šumarstva, poslije niza neuspješnih projekata u poslednjih 20 i više godina, jedino rješenje vidimo u udruženom, odgovornom i profesionalnom radu cjelokupnog šumarskog stručnog kadra u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније