Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

22. 03. 2023. 23:00 >> 23:00

UNAPREĐENjE ZNANjA TURSKOG

Skupština Crne Gore i Institut Junus Emre potpisali protokol o saradnji

Potpisivanje protokola o saradnji između Službe Skupštine i Instituta Junus Emre u oblasti unapređenja znanja turskog jezika za službenike parlamenta, snažan je podsticaj daljem unapređenju bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske, kazao je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Iz Skupštine je saopšteno da su protokol o saradnji potpisali Klarić i Abdurahim Turker, koordinator Instituta Junus Emre.

Klarić je, na sastanku sa Turkerom i ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom, istakao da dvije zemlje grade prijateljske i snažne partnerske odnose.

„On je naglasio da je potpisivanje protokola o saradnji između Službe Skupštine Crne Gore i Instituta Junus Emre potvrda više i snažan podsticaj daljem uvezivanju i unapređenju bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Time se, kako je istakao, šalje snažna poruka da je neposredna saradnja istinski putokaz i potvrda nastojanja da postojeće veze dvije strane budu dodatno osnažene.

Klarić je kazao da je crnogorski parlament snažno motivisan da, kroz proaktivan odnos na svim nivoima, stvori dodatan prostor za jačanje kapaciteta Službe.

On je naveo da je Skupština otvorena da svoje kapacitete i resurse stavi na raspolaganje u cilju realizacije budućih potencijalnih zajedničkih projekata, koji bi značili potvrdu prijateljstva dva parlamenta i dvije države.

Klarić je zahvalio Kalkavanu na doprinosu jačanju bilateralnih veza i naveo da je uvjeren da će saradnja dva parlamenta biti dodatno osnažena intenziviranjem kontakata na nivou parlamentarnih administracija.

Kalkavan je zahvalio na pomoći koju je Crna Gora pružila Turskoj nakon nedavnih stradanja uzrokovanih velikim zemljotresom.

On je ukazao na snažno prijateljstvo dva naroda, i istakao da su upravo ove situacije pokazatelj da Turska može u potpunosti da vjeruje Crnoj Gori i u svakom trenutku računa na njenu podršku.

Kalkavan je ocijenio da je saradnja turskog i crnogorskog parlamenta izuzetna, o čemu svjedoče kontakti i međusobno uvažavanje koji postoje i na najvišem parlamentarnom nivou.

On je rekao da je zadovoljan zbog potpisivanja protokola o saradnji, koji vidi kao dodatni doprinos daljem povezivanju dva parlamenta.

Kalkavan je podsjetio na važnost kontakata na nivou grupa prijateljstva, kao i neposrednih posjeta, koje bi u perspektivi bile realizovane i za polaznike kurseva turskog jezika.

„Tokom sastanka bilo je riječi o daljim koracima na realizaciji zajedničkih aktivnosti predviđenih Protokolom o saradnji između Službe Skupštinei Instituta Junus Emre, kao i dodatnim mehanizmima jačanja saradnje na nivou administracija dva parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније