Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

11. 04. 2023. 19:41 >> 19:42

OBUTAVLjENE KRAJEM MARTA

Isplate iz Alimentacionog fonda čekaju glasanje u Skupštini

Hoće li djeca primati alimentaciju čija je isplata obustavljena krajem marta zbog nepreciznosti pojedinih zakonskih odredbi? O tome se danas raspravljalo na sjednici Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje. Usvojene su izmjene zakona o privremenom izdržavanju djece, koje će omogućiti da se nakon glasanja u plenumu nesmetano nastave isplate iz Alimentacionog fonda. Isplate iz ovog fonda za djecu kojima roditelji ne plaćaju alimentaciju obustavljene su krajem marta zbog nepreciznosti pojedinih zakonskih odredbi.

Nakon što su krajem marta obustavljene isplate iz Alimentacionog fonda jer je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa osporavao retroaktivne isplate alimentacije grupa, poslanica članica Ženskog kluba podnijele su izmjene zakona kojima se precizira od kada se to pravo priznaje.

"Pa smo sada predvidjeli retroaktivnost u trajanju od 12 mjeseci. I ono što je još bilatačka sporenja u toku same primjene zakona kako se dokazuje da neko nije platio alimentaciju. Sada smo to regulisali rješenjem javnog izvršitelja javnom ispravom", kazala je Tamara Vujović iz Demokrata.

Ove izmjene članovi odbora jednoglasno su podržali, a isplate alimentacije biće nastavljene nakon što se i poslanici u plenumu izjasne o njima. Kada će to biti nije precizirano, ali jeste šta će ove izmjene značiti za djecu kojima će država plaćati obavezu koju im nijesu uplaćivali roditelji.

"Ovo će biti doprinos da ovaj zakon u pravom smislu zaživi i da će država stati jer time ćemo smanjiti siromaštvo jer je baš u toj zoni samohranih majski sa djecom najviše sirimaštvo", kazala je Branka Bošnjak (DF).

"Ta djeca ne smiju biti ni u jednom trenutku bez svoje greške stigmatizovana i društveni ni sociološki problem jersu ona ponos i nada ove države", istakao je Srđan Pavićević iz Civisa.

Nasjednici odbora podržane su i izmjene zakona kojima će se uvećati primanja izoblasti boračko-invalidske zaštite.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније