Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т. Гаврић

04. 05. 2023. 07:07 >> 07:07

TRIPKOVIĆ ZA PORTAL

"Donošenjem kvalitetnih zakona riješiti status vatrogasaca"

Donošenjem kvalitetnih zakona treba riješiti status vatrogasaca - spasilaca da bi se naša profesija podigla na pijedastal koji zaslužuje, kazao je za Portal RTCG predsjednik Strukovnog Sindikata vatrogasaca Goran Tripković. To je rekao povodom Međunarodnog dana vatrogasaca, koji se obilježava danas. On je istakao da je reorganizacija postojećeg sistema nemoguća i da je jedino rješenje uspostavljanje nove vatrogasno - spasilačke Uprave.

"Dok je gorjelo naše primorje, dok su naši vatrogasci pokazivali na djelu, u Turskoj, svoje veliko srce i humanost, promovisali na najbolji način svoju zemlju, tada su novinarski članci i stranice bili puni pohvale i podrške. Sada kada je prošlo vrijeme pohvala vatrogasci padaju u zaborav. Od silnih obećanja ostade samo trag ispisan na nekom papiru", kazao je Tripković. 

Istakao je da donošenjem kvalitetnih zakonskih rješenja  treba riješiti status vatrogasca-spasioca.

"U Crnoj Gori je potrebno prije svega riješiti status vatrogasaca - spasiolaca donošenjem kvalitetnih zakonskih rješenja koji bi konačno našu profesiju podiglo na pijedastal koji i zaslužuje. Tim zakonima bi se konačno riješili mnogobrojni problemi svih vatrogasaca u Crnoj Gori", kazao je Tripković. 

Kako je naveo, veliki broj vatrogasaca ne posjeduje adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu i ne prima platu po obračunu koji su garantovani zakonima.

"Crna Gora, kao mala ali najljepša zemlja, ima izuzetno kvalitetan kadar. Brojnošću od 600-650 pripadnika Crna Gora bi mogla servisirati 'redovne' zadatke, ali prilikom nekih vanrednih dešavanja, težih požarnih sezona, ili nekih većih akcidenata dolazi do nedostataka 'rezervnog sastava', čija bi uloga bila pomoć profesionalnim spasiocima kao i ugroženom stanovništvu", ističe Tripković. 

Navodi da su u Crnoj Gori rijetki gradovi gdje su komandiri iz struke.

"Kod nas se struka ne konsultuje, rijetki su gradovi gdje su komandiri iz struke, iznjedreni iz svojih jedinica, koji svojim znanjem i vještinama doprinose razvoju vatrogasne zajednice u svojim sredinama", ističe Tripković i dodaje da je broj inspektora za zaštitu požara sveden na minimum. 

"Broj inspektora u Crnoj Gori je ispod svakog minimuma i njihov broj ne omogućava kvalitetnu kontrolu sistema čijim bi djelovanjem isti činili boljim", navodi Tripković. 

Ističe da u susret Međiunarodnog dana vatrogasaca od donosioca odluka očekuju da počnu sa „rješavanjem uočenih sistemskih grešaka“.

"Očekujemo od donosioca odluka da pokažu spremnost da konačno počnu sa „rješavanjem uočenih sistemskih grešaka“ donošenjem novih i boljih zakonskih rješenja koji bi donijeli preko potrebnu sigurnost čitavog sistema, jer smo jaki koliko je jaka najslabija karika, a u ovom slučaju najslabiju kariku prestavljaju važeća zakonska rješenja. Dosadašnje decenijsko profesionalno iskustvo nam govori da su ovi zakonski i normativni okviri tijesni i neprofesionalni za vatrogasce spasioce u Crnoj Gori", ističe Tripković. 

Ističe da je reorganizacija postojećeg sistema nemoguća, te da je jedini rješenje uspostavljanje nove vatrogasno spasilačke Uprave.

"Jedino rješenje je uspostavljanje nove vatrogasno spasilačke Uprave koja bi našu profesiju uredila na pravi način a sve za dobrobit građana i države. Sve drugo je gubljenje vremena. Ovom prilikom želim da svim kolegama vatrogascima - spasiocima čestitamo 4. maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da imamo što manje posla. Srećno", zaključio je Tripković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније