Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2023. 11:51 >> 12:17

PREKO 2.000 LjUDI

Hodočašće od podgoričkog Sabornog hrama do Ostroga

Uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, sa platoa podgoričkog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog, juče je krenulo dvadeset prvo tradicionalno hodočašće vjernika ka manastiru Ostrog.

Organizator-protojerej Predrag Šćepanović, paroh tološki i arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, kazao je da u litiji učestvuje preko 2.000 ljudi, većinom mladih.

"Ovo je veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir“, kazao je Šćepanović.

Istakao je da je pored blagoslova Svetog Vasilija Ostroškog i Mitropolita Joanikija sa jerejom Velimirom Bugarinom otišao i pred grob svetopočivšeg Mitropolita Amfilohija da blagoslovi ovu litiju, kako je blagoslovio i kad je prvi put kretala prije ravno dvadeset jednu godinu.

Svake godine na desetine hiljada vjernika dolaze u ostrošku svetinju da izmole pomoć i blagoslov Svetog Vasilija, tako je i ove godine.

Gojko Bošković je iz Bara pješice krenuo na poklonjenje Svetom Vasiliju i u Podgorici se priključio litiji, a to čini već punih trideset sedam godina kako navodi prota Predrag. Takođe, njegovom primjeru sledovali su ove godine i mladi učesnici iz Bara: Stefan Bakrač, Đorđe Popović i Balša Vučelić.

Prota Predrag je pozdravio i mnoge ljude koji su se litiji priključili i iz Bijelog Polja, a posebno je pozdravio Lindu iz Finske, koja je po vjeroispovijesti protestant, ali će učestovati u litiji i na poklonjenju Svetom Vasiliju ići bosa.

Među brojnim hodočasnicima našao se najstariji Luka Bošković (86) iz Kolašina koji je poručio: “Biću dio ove lijepe priče dok me noge budu nosile. Za sada je dobro i ne brinem.”

Tokom ovog molitvenog hoda, protojerej Predrag Šćepanović je sa ostalim učesnicima zastao na kratko ispred Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore u Spužu i pozvao ih da pozdrave zaposlene u Zavodu, jer, kako je istakao, zahvaljujući njihovoj predusretljivosti i dobroj višegodišnjoj saradnji, na stotine zatvorenika ima priliku da primi utjehu, ispovijedi se i prisajedini Svetim tajnama Tijela i Krvi Hristove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније