Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Слободан Докнић, ТВЦГ

07. 06. 2023. 13:51   >>  16:23 6

80 GODINA OD ZLOČINA U DOLIMA

Milatović: Država ne smije zaboraviti nedužno stradale u Pivi

Danas se obilježava 80 godina od zločina u Pivskim Dolima, mjestu gdje je stradala 521 osoba, među kojima 109 djece, tokom Drugog svjetskog rata 1943. godine. Održana je liturgija za nevino stradale, a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je poručio da se zločini u Pivi i Velici ne smiju zaboraviti.

Na narodnom sabranju, pored Pivljana, prisutni su bili pripadnici iz političkog života, ali i potomci stradalih u još jednom velikom zločinu u Velici.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služio je liturgiju za nevino upokojene.

Na obilježavanje godišnjice bio je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je istakao da je na današnji dan 1943. godine Piva bila poprište jednog od najvećih zločina u našoj istoriji, pred kojim riječi gube svaki smisao.

"Tog dana je u Dolima započeo krvavi pir zloglasne SS Divizije 'Princ Eugen' i njenih pomagača, nad nedužnim stanovništvom pivskog kraja. Te 1943. godine, 7. juna desila se na ovom mjestu Pivska krvava bajka. Samo prvog dana ovog zločinačkog poduhvata, na ovom mjestu, ubijeno je 522 ljudi, od čega 109-oro djece, da bi u narednih desetak dana broj žrtava porastao na 1.290, među kojima je bilo najviše djece i nejači. Od tog vremena, ovo je naš 'zid plača'. Pripadnici zloglasne 'Princ Eugen' divizije izvršili su zločin nad nevinim stanovništvom u Dolima, u Gornjim Breznima, Gojkovića Dolu, Stabnima, Kručici, Miljkovcu, Bukovcu, Zaborju, Rudinicama, Brljevu, i drugim pivskim stratištima", naglasio je Milatović.

Poručio je da danas, kao predsjednik Crne Gore, želi da iskaže pijetet prema žrtvama ovog strašnog zločina i istakne da država Crna Gora ne smije zaboraviti nedužno stradanje predaka, rođaka i komšija.

"Na to nas obavezuju patnja Jaglike Adžić, preko 200 ubijenih bratstvenika iz porodice Blagojevića, ugašeno bratstvo Verun i brojni drugi primjeri koji najbolje pokazuju stravičnu sliku onoga što se desilo ovdje prije 80 godina", istakao je Milatović.

Kako je dodao, zadivljujuće je dostojanstvo sa kojim je pivski narod decenijama nosio bol zbog zločina koji je nad njim počinjen, a sa druge strane, poražavajuće što tragično stradanje iz juna 1943. godine nije dovoljno osvijetljeno u istorijskim čitankama i kolektivnoj svijesti našeg naroda. 

"Želim da istaknem važnost ovakvih skupova, jer se njima afirmiše kultura sjećanja i promoviše antifašizam i sloboda kao temeljni oslonci sveukupnog razvoja našeg društva. Kao važan institucionalan korak naprijed, smatram usvajanje Rezolucije o zločinima u Pivi i Velici, od strane Skupštine Crne Gore, u julu 2022. godine", naglasio je predsjednik Crne Gore. 

Kazao je da u dugoj i surovoj istoriji ovih prostora, ispunjenoj neprestanom borbom za golim opstankom, kao dvije neprolazne rane stoje zločini u Pivi i Velici.

"Na praktično identičan način, nedjelima istog dželata, ujedinjena su u bolu dva kraja Crne Gore, dva nedužna stratišta pred kojima stojimo tužni i nijemi, čuvajući njihovu žrtvu od zaborava. To su mjesta tuge i golgote, koja nas opominju, danas možda i najviše, da se ne dijelimo, da budemo jedno i zajedno, da se sabiramo i ujedinjujemo. Veliki Njegoš je rekao: 'Na grobu će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje'", zaključio je Milatović.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније