Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

08. 06. 2023. 14:13 >> 21:02
2

POOŠTRITI SANKCIJE

Za lažne dojave nema prave kazne

Lažne dojave o bombama postale su posebno aktuelne od aprila 2022. godine. Zbog dojava su proteklih mjeseci mahom evakuisane škole, vrtići, državne institucije, pa i podgorički aerodrom. Policija je, pored nekoliko maloljetnika, za dojavu na aerodromu optužila i Beograđanina Petra Mijovića. Počinioci mogu odgovarati za dva krivična djela – izazivanje panike i lažno prijavljivanje, a za oba je predviđena novčana ili zatvorska kazna do godinu. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović smatra da treba pooštriti kaznenu politiku kada je riječ o lažnim dojavama.

Više crnogorskih škola, kao i zgrada Skupštine Crne Gore evakuisani su jutros nakon novih dojava o bombama.

"Smatram da je neophodno pooštriti kaznenu politiku kada je riječ o tom krivičnom djelu jer je u pitanju velika uznemirenost građana i javnosti. To je vrsta krivičnog djela koja do skoro u našoj praksi nije bila prisutna i niko nije obraćao pažnju na visinu kazne za to krivično djelo“, kaže Begović za Portal RTCG.

Napominje da su počinioci ovog djela uglavnom nedostupni zato što se nalaze u drugim državama ili na drugim kontinentima i taj postupak gubi na težini ukoliko se vodi protiv nekog lica koje je nedostupno.

"Takva jedna vrsta krivičnog djela ostavlja nepovoljan utisak, ne samo za ljude koji borave u tim objektima, nego izaziva nesigurnost građana i svih onih koji dođu u Crnu Goru, posebno zato što počinje turistička sezona. Namjerno, ili ne stvara se utisak da smo nebezbjedna država za svoje državljane i za strance“, upozorava Begović.

Smatra da ozbiljno treba razmisliti o kaznenoj politici.

"Jer izazivanje uznemirenosti  i stvaranje nereda među građanima je nedopistivo“, zaključio je Begović.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jakša Backović kazao je ranije da su od osam dojava o bomba o bombama u prethodnoj godini, dvije stigle iz inostranstva, ostalih šest iz Crne Gore.

“U pitanju su mahom maloljetna lica. Dvije lažne dojave poslala su djeca mlađa od 14 godina koja nijesu krivično odgovorna, dok su ostale dojave poslali maloljetnici od 14 do 18 godina. Od osam lažnih dojava dvije su poslate iz inostranstva, dok su ostale poslate iz Crne Gore”, kazao je on.

Govoreći o mogućnosti da su djeca instruisana da šalju dojave, on je objasnio da je jedan maloljetnik kazao da je dojavu poslao jer je tog dana imao kontrolni iz matematike.

Češka policija je ranije saopštila da zbog lažnih dojava o bombama maloljetniku iz te zemlje prijeti do dvije godine zatvora.

U Crnoj Gori odgovorni mogu biti kažnjeni na osnovu dva krivična djela – izazivanje panike i lažno prijavljivanje. Za oba djela predviđena je novčana kazna ili maksimalna kazna zatvora u trajanju do godinu dana

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније