Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ. [ PR Centar ]

30. 09. 2023. 11:56 >> 12:03
1

SPECTRO SOLUTIONS

Gorica ovog ljeta bez požara zahvaljujući novom sistemu

Na brdu Gorica u Podgorici ovoga ljeta nije bilo nijednog požara, a tome je u velikoj mjeri doprinio Spectro sistem za ranu detekciju, koji je aktivan od marta i čije kamere pokrivaju preko 90 odsto park šume. To je poručeno na događaju Spectro Green Congress Podgorica, koji je oraganizovao Spectro Solutions predstavljajući dostignuća projekta “Digitalna Gradska Straža”.

Izvršna direktorica Spectro Solutions, Ana Ašanin, pojasnila je da je taj start up osnovan sa ciljem da razvije softver za ranu detekciju požara, a ideja je nastala iz potrebe da se riješi problem nekontrolisanog širenja požara.

„Spectro sistem za detekciju požara na Gorici je aktivan od marta ove godine. Uz pomoć kompanije One postavljene su tri kamere za aktivnu detekciju požara i to na lokacijama Malo brdo, Ibričevina i Zagorič. One rade 24 sata i u realnom veremnu su povezene na naš sistem i detektuju požare“, navela je Ašanin.

Istakla je da spectro sistem reaguje na prvu pojavu dima i momentalno šalje alarm službama zaštite i spašavanja i rendžerskoj službi.

„Tokom implementacije na brdu Gorica primijetili smo drastično smanjenje broja požara i njihovih razmjera. Pomoću ovih kamera pokriveno je preko 90 odsto park šume Gorica. Kada je u pitanju broj alarma koje smo prijavljivali službama, za septembar je bilo čak 78 prijavljenih dimova, pri čemu treba naglasiti da nije svaki dim zahtjevao reakciju gašenja“, kazala je Ašanin.

Kada je u pitanju stopa uspješnosti retroakivnim pregledavanjem materijala dostignuto je, kako je istakla, 98 odsto prijava tokom prvih pet minuta implementacije „a jedinstven broj dimova tokom ove ljetnje sezone iznosio je 48“.

Zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Luka Rakčević, ukazao je da ovog ljeta nije bilo nijednog požara na brdu Gorica, a razlozi su, kako smatra, veliko zalaganje Službe zaštite i spašavanja i rendžera iz Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, ali i postavljene kamere.

„Rana detekcija je suština čitave priče, pogotovo u područjima gdje su četinarske vrste, gdje se požar jako teško gasi. Nadam se da ćemo i druge dijelove Podgorice ubrzo zaštititi na sličan način. Nadam se da ćemo uskoro pokriti kamerama Malu Goricu, Dajbabsku goru, Kakaricku goru i druge dijelove našeg grada, kako bi zaista Podgorica odahnula od požara koji su nas itekako mučili i od kojih smo strijepili tokom ljetnih mjeseci“, kazao je Rakčević.

Direktorica ljudskih resursa u kompaniji One Crna Gora, Biljana Radusinović, kazala je da ta kompanija daje doprinos osnaživanju mladih, prvenstveno kroz podršku obrazovnom sistemu, od osnovnih škola do univerziteta, a najbolji primjer je snažna povezanost sa Elektrotehničkim fakultetom.

„Kao Olimpijska mreža, širimo ideju o neophodnosti da vrijednosti olimpizma žive punim plućima i van sportskih terena, nesebično dajući vjetar u leđa znanju, snazi, odlučnosti, kreativnosti. Na tom putu, čvrsto se držimo principa održivosti i očuvanja životne sredine, stremeći u tom kontekstu najvišim standardima. Sve to prepoznali smo u ekipi Spectro Solutions i ideji o ranoj detekciji požara, kojoj smo bez dvojbe, u samom startu pružili podršku kroz tehničke kapacitete, ali i ekpertizu naše kompanije“, kazala je Radusinović.

Prema njenim riječima, ideja je postala inovacija, koja će poboljšati život građana Podgorice, jer je Gorica sada sigurnija.

„Ponosni smo što će projekat "Digitalna Gradska Straža - Spectro za Sigurnost Glavnog Grada" biti jedan od projekata koji će donijeti razliku koja donosi vrijednost životu. Ponosni smo što je upravo ovaj projekat na konkursu Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja ostvario izvanredne rezultate, ali I na činjenicu da je ostvaren u partnerstvu sa Glavnim gradom koji je prepoznao I implementirao ovo rješenje“, istakla je Radusinović.

Generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, kazala je da očekuje da će se krovna politika inovacija prenijeti i na lokalni nivo i da će Podgorica u perspektivi postati model kako treba podržavati inovacije i koji model možemo ponuditi cijeloj Crnoj Gori.

„Drago nam je da svjedočimo da ova ideja polako nalazi put na tržištu i nadam se da će Spectro ali i sve njegove kolege, startup-ovci u Crnoj Gori naći adekvatnu podršku i da ćemo svi biti u mogućnosti da koristimo njihova rješenja i zajednički unaprijedimo sveukupni razvoj našeg društva i ekonomije“, poručila je Barjaktarović Lanzardi.

Saradnik u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu, Kosta Pavlović, vjeruje da su inovacije veoma važne za razvoj jednog društva, da podstiču ekonomski rast, stvaranje novih proizvoda, usluga, u nekim slučajevima čak i novih industrija.

„Pokretač su napretka i u drugim društvenim segmentima i iz tog razloga smatram da bi trebalo da budu svakodnevni dio poslovanja. Međutim, teško će inovacije ući u poslovanje ako prije toga ne uđu u naš obrazovni sistem. Inovativnost se stiče vremenom, stalnim susretanjem sa problemima, koji zahtjevaju inovativnost u rješevanju. Uloga Univerziteta u tom segmentu je veoma važna“, smatra Pavlović.

V.d. direktorice Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, pojasnila je da su požari najveći neprijatelji svih šumskih zajednica, da ni Gorica nije na to imuna, ali najbitnije je, kako je dodala, reagovati što prije, a spectro sistem to omogućava.

„Oduševljena sam i više nego zahvalana svim učesnicima ovog projekat. Kad ima dobre volje i kad se svi složimo da nešto stvarno vrijedi, kao što vrijedi ovaj prjekat, onda dobijemo rezultat kakav smo mi dobili, a to je da ove godine nije bilo požara i nadam se da će tako biti ubuduće“, rekla je Gajević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније