Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

16. 01. 2024. 07:53 >> 07:53

UCG

Promocija knjige u izdanju FDU 18. januara

Promocija knjige “From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” u izdanju Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Univerziteta Crne Gore i “Korifej” festivala iz Kolašina održaće se u Press sali Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak 18. januara u 11 sati u sklopu zvaničnog januarskog repertoara CNP-a uz prisustvo autora, saopšteno je iz UCG.

Stručna studija “From act to acting” o umjetnosti glume, kako kažu, važan je praktikum koji u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti studentima može obezbijediti interesantan i veoma sveobuhvatan metodološki alat u savladavanju glumačkog zanata.

Knjiga Jana Fabra značajna je studija o glumi koja je prevedena na više svjetskih jezika i o njenoj praktičkoj upotrebi u nastavi glume pisali su mnogi svjetski relevantni umjetnici i profesori od kojih je profesor emeritus dramskih studija na Univerzitetu u Antverpu u Belgiji, Luk Van den Dries ističe: “Da ovo izdanje knjige pruža uvid u Fabreove revolucionalne misli savremenog pozorišta”. “From act to acting – priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” je esej i vodič kao i manifest i priručnik za izvođača, baziran na sveobuhvatnom iskustvu Jana Fabrea kao pozorišnog umjetnika i koreografa. U tom pravcu profesor Luk Van den Dries dodaje da: “Ova knjiga baca novo svjetlo na fizički, mentalni i vokalni trening izvođača”.

Još jedno veliko ime iz svijeta dramske umjetnosti istaklo je značaj publikacije - Richard Schechner, univerzitetski profesor emeritus na “Tisch School of the Arts” na njujorškom univerzitetu i urednik “TDR: The Drama Review” izdanja, podsjeća da je Fabre majstor teatra.

“Ova knjiga sadrži toliko Fabreove mudrosti koliko može biti sabijeno u riječima i prenešeno kroz uvide, vježbe i improvizacije. Još od 60-ih godina on je majstor teatra, performansa”, zabilježio je on u svom recenzentskom osvrtu na knjigu.

Italijanski pozorišni reditelj, dramaturg, dizajner koji je od 1980-ih dio evropske i svjetske pozorišne avangarde, umjetnik Romeo Castellucci opisuje da Jan Fabre počinje probe u “tamnoj noći kojoj se pozorište uvijek izlagalo jer nikad ništa nije urađeno i neće biti urađeno”.

“Iz ovog razloga njegovo pozorište je plamen koji raspaljuje srce takvim intenzitetom koji je nezavisan od koncepta. Ova knjiga sabira 40 godina vježbi i predavanja i treba da bude izazov onima koji žele da stvaraju pozorište kao upozorenje: sagorite unutar forme”, kaže on.

"Uporedo sa promocijom izdanja knjige na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore će od 15. do 25. januara biti organizovane i radionice sa Janom Fabreom i nastavnicima iz njegove trupe (JFTG – Jan Fabre Teaching Group). Predavači na radionicama biće Ivana Jozić iz Hrvatske, Gustav Koenigs iz Njemačke, Matteo Franco iz Italije, kao i Jan Fabre. Na radionicama će učestvovati glumci, studenti glume, plesači kao i izvođači iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Albanije i Rusije. Prvo izdanje i štampanje publikacije i prevoda knjige objavljeno u 500 primjeraka i podržano je sredstvima Ministarstva kulture i medija Crne Gore putem redovnog godišnjeg konkursa za sufinansiranje programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva kojim se ostvaruje javni interes u kulturi", saopšteno je iz UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније