Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

27. 01. 2024. 06:58 >> 07:05
1

CInMED za Portal RTCG

Kod nas nema spornog lijeka Arvind koji je povučen iz regiona

U Crnoj Gori nema lijeka Arvind čija je sporna serija povučena prije nekoliko dana sa tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog sumnje u neispravnost kvaliteta, saopšteno je Portalu RTCG iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED).

Belupo koji proizvodi ljekove povukao je seriju ovog lijeka jer se sumnja u neispravnost tableta od 25 miligrama, koje sadrže aktivnu supstancu lamotrigin koji pripada vrsti ljekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja.

“Lijek Arvind u Crnoj Gori nema važeću dozvolu za stavljanje u promet, odnosno nije registrovan, što znači da se ne nalazi u prometu”, rečeno nam je iz CInMED-a.

Ljekovi kod nas imaju aktivnu supstancu lamotrigin

Naglašavaju da se u apotekama u Crnoj Gori nalaze ljekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, lamotrigin.

Međutim, iz CInMED-a Portalu RTCG pojašnjavaju da je povlačenje sporne serije lijeka Arvind proizvođača Belupo sprovedeno usljed određenih odsutupanja do kojih je došlo u proizvodnji i ispitivanju konkretne serije lijeka, i uvjeravaju da nikako nije povezano sa kvalitetom i bezbjednošću aktivne supstance lamotrigin.

"Naprotiv, svi podaci koje posjedujemo, a koji proizilaze iz dugogodišnjeg praćenja u prometu ljekova koji sadrže lamotrigin, pokazuju da aktivna supstanca ima i dalje povoljan bezbjednosni profil", ističu u odgovorima za naš portal. 

Dodatno, kažu da su serije registrovanih ljekova koji sadrže aktivnu supstancu lamotrigin, a koje su u prometu u Crnoj Gori, proizvedene od strane drugih proizvođača, te da ne postoji mogućnost da je sporna serija lijeka Arvind bila u prometu u Crnoj Gori.

Belupo, iz Hrvatske koji je nosilac dozvole za lijek Arvind 25 mg tablete, u saradnji s Agencijom za lijekove HALMED sprovodi povlačenje serije 20924092 ovog medikamenta.

“Povlačenje se vrši do nivoa apoteke", ističu iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode u Hrvatskoj.

Oni sa druge strane kažu da se navedeni postupak povlačenja proizvoda sprovodi na temelju sumnje u neispravnost u kvalitet koja se odnosi "na rezultat van granice specifikacije za sadržaj parametara aktivne supstance lamotrigin".

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije lijeka Arvind, koje, kako navode, nijesu zahvaćene neispravnošću, kao i ljekovi sa istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača. 

“Zbog toga povlačenje serije lijeka ne ugrožava redovno snabdevanje tržišta”, naveli su iz HALMED-a.

U Crnoj Gori Tiramat bio sporan

Govoreći o ljekovima koji su u toku pošle godine povučeni sa našeg tržišta, iz CInMED-a kažu da su u decembru 2023. godine “odobrili pismo kojim je kompanija Novartis obavijestila zdravstvene radnike o pravilnoj primjeni lijeka Leqvio (inklisiran)”.

“Kako bi se izbjegli potencijalni problemi u vezi sa primjenom lijeka zbog otežanog pokretanja klipa šprica. Ovaj problem nije prijavljen u Crnoj Gori, ali je mali broj slučajeva zabilježen u zemljama Evropske unije”, navodi se u odgovorima.

Kažu da su u novembru prošle godine, zdravstveni radnici informisani o novim ograničenjima u primjeni lijeka Tiramat (topiramat).

“Ovaj lijek se koristi u terapiji epilepsije, a nova upozorenja se odnose na njegovu primjenu kod žena reproduktivne dobi, kako bi se smanjio rizik od štetnog djelovanja navedenog lijeka u toku trudnoće”, kažu iz CInMED-a.

Upozorenja i preporuke važne za bezbjednu primjenu ljekova, dostavlja nosilac dozvole za stavljanje određenog lijeka u promet u Crnoj Gori (predstavnik proizvođača lijeka), u formi pisma zdravstvenim radnicima i apotekama, pri čemu tekst upozorenja mora prethodno odobriti CInMED.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније