Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

28. 01. 2024. 09:50 >> 09:50

CGO

"Zaštiti lične podatke, a sve incidentne sankcionisati"

Nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je donosioce odluka u Crnoj Gori da prepoznaju važnost zaštite ličnih podataka i preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo poštovanje privatnosti.

Iz te NVO su, povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, kazali da građani Crne Gore dominantno još ne prepoznaju važnost zaštite podataka o ličnosti, a, kako smatraju, nije se unaprijedio ni nivo odgovornosti onih koji rukuju ličnim podacima.

Iz CGO-a su poručili da Crna Gora ponovo taj dan obilježava u ambijentu koji karakterišu nedovoljno osnaženi kapaciteti organa čija je obaveza da se brinu o efikasnom sprovođenju zakona kojim se uređuje oblast zaštite podataka.

„Pozivamo donosioce odluka da prepoznaju važnost problema i preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo poštovanje privatnosti“, poručili su iz te organizacije.

Iz CGO-a su apelovali na relevantne aktere da zajednički rade na stvaranju bezbjednog ambijenta za građane i njihove lične podatke, a "sve incidente pravovremeno i efikasno sankcionišu".

Oni su naglasili potrebu za jačanjem zakonskih mehanizama i kapaciteta rukovalaca ličnim podacima, ali i češćima nadzorima, kako bi se adekvatno sankcionisale zloupotrebe ličnih podataka i osigurali odgovarajući pravni epilozi u slučajevima njihove zloupotrebe.

Iz CGO-a su upozorili i na potencijalne zloupotrebe ličnih podataka tokom budućih izbornih ciklusa u Crnoj Gori, s obzirom, kako su ukazali, na čestu pojavu takvih incidenata tokom prethodnih izbora koji su prošli nekažnjeno“.

Oni su podsjetili da Generalna uredba o zaštiti ličnih podataka (GDPR) nudi određena rješenja čija bi integracija u zakonski okvir doprinijela uspostavljanju boljih mehanizama.

„Brine što se u Crnoj Gori ne vidi spremnost za njenu primjenu, posebno ukoliko se uzmu u obzir trenutni izazovi u dosljednom sprovođenju postojećih propisa“, poručili su iz CGO-a.

Kako su kazali, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) nije dovoljno proaktivna u dijelu obezbjeđivanja sprovođenja i poštovanja zakona.

„Ali ni u informisanju državnih i privrednih organa, kao najčešćih rukovalaca ličnih podataka, o onome što su njihove obaveze, niti građanki i građana o onome što su njihova prava i kako da ih zaštite“, saopštili su iz CGO-a.

Oni su dodali da je proaktivna uloga AZLP-a izostala i uoči i nakon održavanja prošlogodišnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

„Koje već tradicionalno prati i širok obim zloupotrebe ličnih podataka birača“, objasnili su iz te NVO.

CGO je, kako su podsjetili, inicirao nadzore kod podnosilaca kandidatura svih sedam predsjedničkih kandidata, nakon što je javnost informisana o brojnim primjerima povrede Zakona prilikom prikupljanja potpisa podrške za kandidate.

„Ovi nadzori, nažalost, nisu poslužili AZLP-u kao prilika za identifikaciju suštinskih problema, već je fokus bio usmjeren isključivo na ispunjenje formalno-pravnih pretpostavki“, navodi se u saopštenju CGO.

To, kako su dodali, potvrđuje i činjenica da AZLP nije vidjela problem u tome što je jedan od predsjedničkih kandidata zadržao kopije lista sa potpisima podrške birača, iako je to u zapisniku uredno registrovala.

„Ni nakon gotovo godinu dana od ovih izbora, nadzor kod jednog od najkontroverznijih predsjedničkih kandidata Jovana Radulovića, poznatijeg kao Jodžir, nije obavljen“, podsjetili su iz CGO.

Oni su kazali da javnost nema odgovor na koji način političke partije dolaze do telefonskih brojeva birača, kao ni da li je u tom slučaju došlo do zloupotrebe ličnih podataka.

„Dok reakcije državnih organa po ovom pitanju izostaju“, naglasili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније