Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anja Šljivić, TVCG ]

31. 01. 2024. 20:59 >> 20:59
Čitaj mi:

GRIP PUNI DOMOVE ZDRAVLJA

Od velikog kašlja 450 oboljelih, nema hospitalizovane djece

U Institutu za javno zdravlje kažu da je više od 450 osoba oboljelo od velikog kašlja, a u Dječijoj bolnici da nema hospitalizovanih s tom dijagnozom. Ipak, zbog virusa gripa čekaonice domova zdravlja su pune.

U Instututu za bolesti djece nijedno dijete nije hospitalizovano zbog velikog kašlja, saopštili su iz te ustanove. Hodnici Doma zdravlja međutim puni su. Čekanje praćeno temperaturom i kašljem gotovo je svakodnevica. Simptomi se razlikuju od slučaja do slučaja. Roditelji - zabrinuti, tek rijetki žele da kažu zašto su tu.

Laboratorijske analize i testiranja pokazuju da djeca većinom imaju grip. Ipak, teško je, poručuje pedijatrica Ivana Lakićević napraviti razliku između velikog kašlja i virusa gripa.

"Zato što su tegobe slične i kod virusnih infekcija i kod velikog kašlja čiji je uzročnik bakterija, to je obično curenje nosa, temepratura može i ne mora da bude, dok kod virusa gripa uglavnom imamo povišenu temperaturu" , kazala je za TVCG pedijatrica Ivana Lakićević.

Kada kašalj postane uporan, nadražajan, jak i potraje do tri sedmice, onda se javlja sumnja na veliki kašalj. Najteže je odojčadima koja još nijesu vakcinisana. Zato Lakićevićeva poziva na imunizaciju.

"Sada smo skratili period između doza za odojčad nije sa dva četiri i šest nego idemo sa dva tri i četiri, na mjesec da se vakciišu jer je epidemija u toku", dodaje Lakićević. 

Ni starijima nije lako, jer ih, kažu, virusi ne zaobilaze.

A virusa je, poručuju ljekari mnogo. Zato, zdrava i redovna ishrana bogata vitaminima te fizička aktivnost najmanje su što čovjek može da uradi za sebe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније