Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

20. 03. 2024. 17:40 >> 17:57
Čitaj mi:

presuda  

Osnovni sud: Savjet AEM Vukovića smijenio zakonito

Osnovni sud u Podgorici odbio je tužbeni zahtjev bivšeg direktora Agencije za elektronske medije Gorana Vukovića na odluku Savjeta AEM da ga smijeni na sjednici 12. avgusta 2022. godine.  

Za razrješenje Vukovića glasali su tada predsjednik Savjeta Branko Bošković i članovi Edin Koljenović i Milan Radović. Članica Savjeta Andrijana Nikolić napustila je sjednicu prije glasanja uz obrazloženje da ne želi da učestvuje u farsi i glasanju koje je, kako je ocijenila odrađeno pod pritiskom. Član Savjeta Rajko Todorović-Todor nije tada prisustvovao sjednici. Trojica članova SAEM-a glasali su za smjenu Vukovića jer je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ocijenila da se Vuković nalazi u konfliktu interesa s obzirom na to da je njegova supruga, odlukom Vlade Crne Gore, od 2018. članica Disciplinske komisije.

Na osnovu takvog mišljenja ASK, Uprava za inspekcijske poslove donijela je Rješenje kojim od predsjednika SAEM traži "otklanjanje nepravilnosti" utvrđenih prilikom nadzora.

Nakon što se Vuković na odluku Savjeta AEM požalio, sutkinja Katarina Janković smatra da je njegova žalba neosnovana, pa on mora da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 625 eura u roku od osam dana od pravosnažnosti presude.

Kako piše u obrazloženju u koje je Portal RTCG imao uvid, Vuković je kazao pred sutkinjom da ne postoje smetnje za njegovo imenovanje, iako je njegova supruga, članica Disciplinske komisije, iako je članom 40 Zakona o elektronskim medijima predviđeno da za direktora ne može da bude birano lice koje imenuje predsjednik države, Skupština ili Vlada, a pod tačkom šest je navedeno da to ne mogu biti ni lica koja su bračni drugovi navedenih u tačkama od jedan do četiri.

Vuković smatra da je postoje razlozi da on bude smijenjen.

Međutim, sutkinja navodi da on prilikom izbora na mjesto direktora nije obavijestio Savjet da postoje smetnje za njegovo imenovanje, jer je u braku sa osobom koju je imenovala Vlada za članicu Disciplinske komisije.

“Sud je imao  vidu nespornu činjenicu da je sporno rješenje donijeto nakon što je rješenjem o otklanjanju nepravilnosti Uprave za inspekcijske poslove od 17. februara 2022. naređeno predsjedniku Savjeta AEM Branku Boškoviću da u roku od mjesec otkloni nepravilnosti prilikom nadzora, a odnose se na zaključivanje ugovora o radu sa Vukovićem, jer ne ispunjava posebne uslove predviđene posebnim zakonom statutom gdje su isti i naglašeni u postupku oglašavanja, a koje je rješenje kasnije od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja rješenjem od 14. oktobra 2022. godine, poništeno i predmet vraćen na ponovno odlučivanje”, navodi se u obrazloženju presude.

Zaključeno je da je ne može prihvatiti zaključak da je “pobijana odluka nezakonita” te sud smatra da je Savjet AEM Vukovića razriješio na zakonit način.

Vuković je podnio tužbu i Upravnom sudu radi poništenja mišljenja koje je Agencija za sprečavanje korupcije donijela 26. aprila 2022., kada je utvrdila da „postoji korupcija u imenovanju Vukovića koja se zasniva na sukobu interesa“ jer mu supruga radi u Disciplinskoj komisiji, čije članove imenuje Vlada.

ASK je nekoliko puta donosila mišljenja povodom Vukovića - u jednom od njih je navela da u njegovom imenovanju nema sukoba interesa, dok je u sledećem ocijenjeno da je „ugrožen javni interes koji upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja Gorana Vukovića na mjesto direktora Agencije za elektronske medije (AEM) jer je njegova supruga članica Disciplinske komisije, koju formira Vlada“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније