Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

25. 03. 2024. 20:45 >> 21:45
1
Čitaj mi:

EMISIJA "NAGLAS"

Novi zakon doprinijeće unapređenju ljudskih prava u Crnoj Gori

Savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Milena Krsmanović Iković naglasila je u emisiji "Naglas" na TVCG da će usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja doprinijeti daljoj zaštiti unaprijeđenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Mirjana Pajković kazala je da će se novim zakonom raditi na tome da se unaprijedi zakonodavni okvir u djelu na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta građana i građanki. 

“Donošenjem zakona namjera je da se potencijalnim korisnicima ovog zakona olakšaju administrativne procedure pred ministarstvima unutrašnjih poslova”, istakla je ona. 

Pajković je objasnila da prilikom dobijanja ličnih dokumenata oni neće morati da podnose medicinsku dokumentaciju sa razlozima zbog čega žele da promijene svoj identitet u ličnim dokumentima. Ističe da će se ovim zakonom samim tim olakšati i procedure pred Ministarstvem zdravlja.

Jovan Ulićević iz Asocijacije "Spektra" istakao jeda će novim zakonom biti eliminisana prinudna sterilizacija transrodnih osoba koja je do sada bila nužna za promjenu oznake pola.

“Cijela poenta je što imamo pravnu prazninu. Imate pravo da promijenite matični broj oznaku pola, u stavrnosti MUP je tražio da osoba prođe kroz prinudnu sterilizaciju. Ovim zakonom uklanjamo taj preduslov”, kazao je Ulićević. 

Naglašava da niko u 21. vijeku ne treba da prolazi prinudnu sterilizaciju da bi ga država prepoznala pravno.

“Ako ne želite da prođete kroz prinudnu sterilizaciju, u toj situaciji vi ste osuđeni da birate između dva nasilja. Prvo je prođete prinudnu sterilizaciju, drugo je svakodnevno nasilje kada pokazujete svoj indetifikacioni dokument, ne možeete da promijenite svoja dikumenta jer vas država uslovljava”, istakao je Ulićević.

Kazao je da prema nekim zvaničnim globalnim statistikama, u pitanju je maksimalno 1 odsto populacije na koje će se odnositi novo zakonsko rješenje.  

“Jedan čovjek neka ga iskoristi i to je veliki plus”, poručio je on. 

Savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Milena Krsmanović Iković naglasila je da usvajanje ovog zakona doprinijeti daljoj zaštiti unaprijeđenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

"Svakako da će doprinijeti, imamo jedne uopštene garancije na osnovu načela koje su sadržane u Ustavu Crne Gore gdje se zabranjuje diskriminacija po mnogo osnova, i po osnovu rodnog identiteta”, istakla je ona. 

"Naša je uloga bila posmatračka, ali aktivna jer smo od početka bili uključeni i ukazivali na međunarodne standarde i praksu Suda za ljudska prava", kazala je Krsmanović Iković. 

Poručila je da treba raditi na podizanje svijesti stručne javnosti, naročito poslanici i poslanice da razumiju koncepte i cilj donošenja ovog zakona na koji način ćete se lakše odlučiti da li da glasaju za ovaj zakon. 

“Smatram da će se zaokružiti jedna cjelina i da će se uz Zakon o registrovanom partnerstvu istog pola stvoriti jedan solidan kvalitetan napredan zakonski okvir koji će pomoći građanima i građankama da žive u skladu sa svojim identitetom”, istakla je ona.

Advokatica Andrijana Razić istakla je da ne vidi nikakvu falinku niti pravne praznine u Ustavu po pitanju rodnog prepoznavanja.

“Nacrt zakona ne razumijem u potpunosti. Razumijem da on znači da ukoliko neko nije promijenio biološki pol da može na osnovu osjećaja da je drugog pola tako se i identifikuje u ličnim dokumentima”, kazala je ona. 

"Mi smo svi svjesni u društvenom kontekstu koliki je procenat onih koje targetira ovaj zakon. Ali ono što treba da znamo da određena prava automatski nameću obaveze ostatku populacije koji nijesu korisnici tog definisanog prava", dodala je ona. 

Naglasila je da postoji određeni sklop zakona iz oblasti koja uređuje porodične, obligacione, društvene, i da su ti parnični zakoni svi u određenoj sinergiji, te da promjena jednog podrazumijeva korigovanje drugog, trećeg itd.

"Niz drugih zakona došli bi u obavezu da se promijene. U praktičnom smislu postojale bi određene problematike", istakla je ona. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније