Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ivana Popović, TVCG

27. 03. 2024. 10:17 >> 13:28
1
Čitaj mi:

politačari, doktori, direktori

Javne ličnosti koje su pošle putem svojih roditelja ili predaka

Iver, kažu, ne pada daleko od klade. Zato nije neuobičajeno da djeca idu stopama roditelja i biraju njihove profesije.

Abaz Dizdarević, nakon karijere svog oca, koji je kao ljekar uplovio u političke vode, bio predsjednik Opštine Bijelo Polje, potom i poslanik, za sebe je želio drugačiji život, u umjetničkim vodama, u slikarstvu. No, u životu nas često stigne ono od čega bježimo.

"Porodični primjer me tjerao da budem što dalje od politike. Kad odrastate, kad ste u nekoj fazi ustanovljavanja onoga što vas čini čovjekom, a imate odsutnog roditelja, onda priželjkujete da što više vremena provede sa nama, sa djecom. To nije bio slučaj, i zato sam i stvorio neku vrstu averzije prema politici, koja me stigla i konačno, evo danas, razgovaram s vama iz nacionalnog parlamenta, bez obzira što ambicija lična nije bila okrenuta ka svijetu politike", kazao je Abaz Dizdarević.

A psihologija ovo objašnjava identifikacijom djeteta sa svojim najranijim uzorima – roditeljima.

"Kada pričamo o identifikaciji, djeca se identifikuju sa normama i vrijednostima sa kojima rastu i koja vide u svojim roditeljima, sa jedne strane, a sa druge strane, roditelji sa svojim očekivanjima mogu i te kako, na direktan način, da se kasnije ti izbori u životu preklope ili poklope sa tim očekivanjima roditelja", kazao je psiholog Miloš Bulatović.

Tako nije nepoznato da se više generacija porodice bavi istim poslom – zanatstvom, ugostiteljstvom, djeca ljekara se često opredijele za medicinu, a nerijetko se i potomci političara opredijele da krenu tim putem. U Crnoj Gori brojni su primjeri.

Aktuelni ministar odbrane Dragan Krapović sin je nekadašnjeg saveznog ministra odbrane, Slobodana Krapovića. Njega, između ostalog, javnost pamti i po okršaju sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem u Skupštini početkom 2001. godine.

I otac doskorašnjeg ministra pravde, Marka Kovača, bio je Savezni ministar zdravlja i socijalne politike.

O tome šta poslanička funkcija znači i nosi sa sobom, mogao je od svog oca da nauči poslanik DPS-a Dušan Raičević, sin nekadašnjeg poslanika i funkcionera, Miodraga Raičevića.

I majka donedavne poslanice Draginje Vuksanović-Stanković, takođe je bila u skupštinskim klupama, kao i poslanice Demokrata, Anđele Vojinović, Veselinka Peković.

A izbor većine pomenutih bio je da ne želi pred kamerama da govori o tome koliko im je pomoglo ili odmoglo to što su krenuli putem svojih roditelja.

No, u poslaničkim klupama je i praunuka narodnog heroja i nekadašnjeg predsjednika Skupštine Savezne Republike Crne Gore, Veljka Milatovića, zbog kojeg je, kaže, imala motiv da zakorači u svijet politike.

"Jeste mi bio putokaz, jeste mi bio svetionik, u smislu da sam vođena svim onim što on jeste, njegovim načinom djelovanja, znala na koji način treba djelovati u politici, a on je da uvijek i svuda moram biti beskompromisni borac za državu Crnu Goru i njene najbolje interese. Veljko je bio čovjek koji se borio za ideje, interese, za programe, za ljude, za pravdu i sve što je radio, radio je u korist Crnoj Gori, želeći da stvori jedno sigurno i pravdeno društvo", kazala je poslanica Sonja Milatović.

Iako je, navodi, čast biti potomak narodnog heroja, ova činjenica joj predstavlja dodatnu odgovornost.

"Kao neko ko potiče iz te porodice, normalno da i očekivanja ljudi su veća i onda se nosite s tim teretom dodatnom odgovornošću, ali, ponavljam, uvijek pred svojim očima imam njegov lik i njegovo djelo i znam, dok god se držim onih principa i onih vrijednosti za koje se on sam borio, biću na pravom putu", kazala je Milatović.

Da li je staza kojom su nam preci išli lakša, jer je utabana, ili je to, baš suprotno, teži put, zbog bojazni od upoređivanja, zavisi od odnosa roditelja s djetetom, kaže psiholog Miloš Bulatović.

"Ukoliko roditelji imaju tu zdravu vezu, koja je zasnovana na zdravim odnosima i gdje ne postoje patološka očekivanja, dok s druge strane, postoji prostor da se djeca izraze na autentičan način, onda možemo da pričamo da dijete će imati potencijal da se razvije onako, na adekvatan način, da ti izbori budu kvalitetni. Međutim, ukoliko, sa druge strane, ta veza nije na adekvatan način formirana tokom odrasanja, može kasnije uticati na izbore", kazao je psiholog Miloš Bulatović.

Poslanik Dizdarević navodi da on savjete o politici nije dobio od oca, ali kaže da je kroz vaspitanje dobio sve potrebne lekcije:

"U kontekstu ovog vremena, ja sam odgajan tako da ne dijelim ljude po vjeri i naciji, već kao čovjek koji gleda ljude kao takve i mogu reći da je to vaspitanje uticalo na moje političko određenje", kazao je poslanik Abaz Dizdarević.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, po uzoru na oca Ranka Kadića, završio je Medicinski fakultet, ali se kasnije, kroz funkcije, našao u javnom životu.

I u drugim profesijama nailazimo na slične primjere. Reditelj Veljko Mićunović pošao je putem svoga oca – Branislava Đage Mićunovića, sin fudbalskog genija, Dejana Savićevića, Vladimir Savićević takođe se okrenuo tom sportu, a i u medijima imamo slučaj aktuelnog direktora Javnog servisa, Borisa Raonića, sina nekadašnjeg direktora Pobjede, Miodraga Raonića. Na Pravnom fakultetu više profesora predaje za istim katedrama, kao njihovi roditelji.

"Pitanje zbog čega se neko odlučuje da nastavi neku profesiju u odnosu na svoje roditelje i da li je u saglasju s tim šta želi da učini, to je lični izbor, ili druge strane, možda se vide neki benefiti nastavka te profesije koja je tokom odrastanja doživljena kao svoja", kazao je psiholog Miloš Bulatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније