Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

27. 03. 2024. 15:27 >> 15:35
Čitaj mi:

USKORO IZRADA DOKUMENTA

Usvojena Mapa puta za novu Strategiju pametne specijalizacije

Crna Gora ušla je zvanično u proces izrade nove Strategije pametne specijalizacije (S3), a Mapa puta i informacija o tim aktivnostima usvojena je danas na sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju Crne Gore. Naredni korak je formiranje Nacionalnog S3 tima za izradu Strategije.

Pomenuta strategija je, kako navode u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova EU nakon pridruživanja.

"Crna Gora je već dobila načelnu podršku EK po ovom pitanju, a sada se očekuju i konkretni komentari i načini podrške od strane Komisije. Koliko je pomenuti dokument važan, govori činjenica da je za period 2021-2027. Evropska unija za svoje članice iz strukturnih fondova i instrumenta Next Generation EU, osigurala ukupno 1.824,3 milijarde eura. Veoma je važno da svi imamo svijest o značaju S3 u kontekstu pristupnih pregovora, ali i generalno o onome što pametna specijalizacija znači za unapređenje crnogorske ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, odnosno u planiranju naše politike rasta i razvoja", poručila je ministarka prosvjete nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, koja je predsjedavala sjednicom.

Na sjednici Savjeta, osim dokumenata vezanih za primjenu važeće i izradu nove strategije, predstavljeni su i usvojeni Izvještaj o radu Savjeta za 2023. godinu i Program rada Savjeta za 2024. godinu, potom status projekta Digitalna akademija, informacija o pripremi Naconalne Strategije razvoja digitalnog zdravlja, te važan međuresorni program za održivi i zdravstveni turizam vrijedan pola miliona eura.      

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније