Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

25. 04. 2024. 12:15 >> 12:15

apel ministarstva zdravlja

"Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice"

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kraćem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Pozivaju sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata MMR vakcinom, koja štiti dječje zdravlje, dostigla preporučenih 95 odsto i kako bi se spriječila epidemija ove zarazne bolesti, sa svim ozbiljnim posljedicama koje nosi sa sobom.

"Napominjemo da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se vrši stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava. Nažalost, postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih dokaza koji imaju za cilj da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije. Međutim, naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna. Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini", istakli su iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, svi domovi zdravlja raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije, što će se, dodaju, nastaviti i u narednom periodu.

"Te stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje", zaključili su iz MZ-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније