Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2014. 17:33 >> 17:32
1

HRA POZIVA

Raščistiti zločine iz prošlosti

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) su saopštili da izostavljenjem ratnih zločina iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, država i simbolično, pokazuje da slučajevi ratnih zločina nemaju za nju onaj prioritet koji imaju predmeti iz oblasti korupcije, ili organizovanog kriminala.

U toj NVO nijesu saglasni sa rješenjem predviđenim Nacrtom zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, prema kome slučajevi ratnih zločina više neće biti u nadležnosti tog tužilaštva, već viših tužilaštava.

"HRA nije saglasna sa stavom koji je na javnoj raspravi saopštio predstavnik Ministarstva pravde da su ratni zločini stvar prošlosti, a da Specijalno tužilaštvo treba da se bavi budućnošću. Naprotiv, kako ratni zločini nijesu odgovarajuće istraženi, smatramo da je za postizanje vladavine prava prvo neophodno raščistiti zločine iz prošlosti", navodi se u saopštenju.

Izostavljenjem ratnih zločina iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, kako navode, država i simbolično, pokazuje da slučajevi ratnih zločina nemaju za nju onaj prioritet koji imaju predmeti iz oblasti korupcije, ili organizovanog kriminala.

"S obzirom da istrage i suđenja za ratne zločine, čak dok su u nadležnosti Specijalnog tužilaštva traju godinama, ne može se očekivati da će redovni tužioci, opterećeni raznim drugim nadležnostima moći bolje da obavljaju taj posao. HRA je dosad utvrdila da su u odnosu na procesuiranje ratnih zločina državni tužioci pokazali očiglednu nezainteresovanost za postizanje pravde u ovim slučajevima. Pokazali su nedovoljnu posvećenost temeljnom istraživanju događaja, nespremnost da otvore istrage protiv svih sumnjivih lica koja su zauzimala visoko mjesto u komandnom lancu, kao i neprecizno kvalifikovanje djela i radnji izvršenja koje su stavljeni na teret odgovornima", saopštila je HRA.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније