Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

24. 05. 2015. 13:02 >> 13:48

NVO JUVENTAS

Nacrt Zakona diskriminiše žene

Novi Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, ukoliko bude usvojen, doprinijeće diskriminaciji žena pri zapošljavanju, ocijenila je direktorica Juventasa, Ivana Vujović.

Ona je kazala da je, nakon izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti iz 2013, došlo do pooštravanja uslova za refundaciju porodiljskog odsustva i smanjivanje novca koji može biti refundiran poslodavcu po tom osnovu.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja ima nehumanu namjeru da se priključi opštoj akciji ekonomske diskriminacije žena kroz nacrt Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“Novi Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju doprinijeće diskriminaciji žena pri zapošljavanju ukoliko bude usvojen, a očigledno je da Vlada sprovodi mjere protiv interesa trudnica i poslodavaca koji zapošljavaju trudnice i porodilje”, ocijenila je Vujović za agenciju Mina.

Ona je rekla da nove odredbe nacrta Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđaju da prva dva mjeseca, odnosno 60 dana trudničkog odsustva, neće biti refundirana poslodavcu.

Vujović je dodala da je novina da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće Fond isplaćuje naknadu zarade od 60. dana odobrene spriječenosti za rad.

“Novina je i da naknada koju Fond refundira poslodavcu iznosi 70 odsto od osnova za naknadu a ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, takav stav odnosi se i na naknade u slučaju drugih privremenih spriječenosti za rad.

“Napominjemo, aktuelnim zakonom predviđa se da se naknada zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad, za vrijeme održavanja trudnoće, obezbjeđuje od prvog dana privremene spriječenosti za rad iz sredstava Fonda namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranje (Član 28, stav 4)”, pojasnila je Vujović.

Ona je kazala da je taj stav namjerno izostavljen u nacrtu novog Zakona, navodeći da se na taj način dodaju barijere za zapošljavanje žena u reproduktivnoj dobi.

“Za samo dvije godine, država je uspjela da unese u zakonodavsto mjere kojima se negativno utiče na osnovna ljudska prava - pravo na rad i pravo na jednaku zaradu”, kazala je Vujović.

Prema njenim riječima, u društvu u kom su većina poslodavaca mala i srednja preduzeća, gdje još ne postoji razvijena svijest o socijalnoj odgovornosti, usvajanje takve odredbe dovelo bi do smanjivanja stope zaposlenosti žena i povećanja njihove ekonomske zavisnosti.

Vujović je rekla da su u Crnoj Gori žene manje plaćene od muškaraca za iste poslove, navodeći da je veći postotak ekonomski neaktivnih žena, a da su, kako je dodala, one u malom procentu vlasnice nepokrenosti.

Ona smatra da postoje mnogo bolji načini za obezbjeđivanje novca za finansiranje sistema zdravstvene zaštite i pravljenje ušteda.

“Obračunavanje sa korupcijom u javnim nabavkama, pa i u zdravstvu, bilo bi znatno efikasnije i isplativije nego žrtvovanje šansi za pronalaženje posla mladim ženama radi popunjavanje budžetskih nedostataka”, tvrdi Vujović.

Kako je rekla, javnost nije upoznata sa aktivnostima Ministarstva rada i socijalnog staranja u pravcu prevencije pojave i sankcionisanja prakse poslodavaca da diskriminišu žene koje planiraju proširenje porodice, posebno u procesu zapošljavanja.

“Fond zdravstva ima neprihvatljiva kašnjenja u refundaciji trudničkih odsustava, dok Ministarstvo rada i socijalnog staranja nezakonito tumači da nije dužno da refundira cjelokupan iznos buto zarade za porodiljska odsustva”, navela je Vujović.

Ona je kazala da i kada je prema njihovim tumačenjima sve u roku predato, i, kako je pojasnila, time ostvareno prvao za refundaciju cjelokupnog iznosa, refundira se oko 90 odsto ukupne bruto zarade.

“Ova Vlada mora promijeniti politiku stvaranja ušteda preko djece i njihovih roditelja ukoliko želi da se Crna Gora ekonomski i socijalno razvija”, kazala je Vujović.

Udar na trudnice i porodilje, koji je suprotan Ustavnoj zaštiti djece i majki, imaće, upozorila je Vujović, dalekosežne posljedice na standard generacija koje dolaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније