Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2015. 15:10 >> 15:13
1

PISMO O MAMULI

Zvaničnici: Ostajemo pri starom stavu

Predsjednik emeritus "Inter Press Servisa", Roberto Savio, uputio je pismo predsjedniku Skupštine, Ranku Krivikapiću, u kojem ga je obavijestio da je ostao pri stavu da je potrebno razmotriti odlaganje usvajanja Ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom.

Među potpisnicima pisma koji su ostali pri tom stavu si i bivši generalni direktor UNESCO-a, Federiko Major, predsjednik Savjeta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) od 2008. do 2012, Ašok Kosla i generalni sekretar UN Konferencije o čovjekovoj okolini 1972, Moris F. Strong.

“Želim da vas obavijestim da nas četvorica, koji smo vam 15. maja uputili otvoreno pismo u vezi tvrđave Mamula, ostajemo čvrsto pri stavu izraženom u tom pismu”, naveo je Savio.

Potpisnici pisma, koje je potpisao i bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Butros Butros-Gali, predložili su da Skupština odloži tu odluku "sine die", dok se ne obavi detaljna studija, kao i da se razmotre i razmijene mišljenja o mogućim alternativnim rješenjima, uključujući prikupljanje sredstava i uopšte finansiranje odgovarajuće rehabilitacije tvrđave Mamula i ostrva Lastavica.

“Smatramo da je tvrđava Mamula istorijski spomenik, trajno svjedočanstvo burne prošlosti ratova i sukoba na ovim prostorima. Tvrđava je jedinstven objekat u svijetu, narodno, kulturno, arhitektonsko i prirodno bogatstvo Crne Gore i dio zajedničke kulturne baštine čovječanstva”, navodi se u pismu.

Savio je naveo da su oni to pismo potpisali poslije Butros-Galija.

“Nijesmo bili obaviješteni o njegovoj nedavnoj komunikaciji sa kompanijom Orascom u Egiptu, niti upoznati sa njegovim pismom koje je u crnogorskoj štampi protumačeno kao da on podržava projekat koji se trenutno razmatra u crnogorskom parlamentu”, rekao je Savio.

Botros-Gali je u četvrtak u pismu upućenom direktoru Orascom Developmenta, Samihu Savirisu, ohrabrio tu kompaniju da nastavi sa naporima koje čine na sprovođenju projekta na ostrvu Mamula.

On je u pismu koje je uputio Savirisu kazao da pretvaranje Mamule u međunarodno mjesto okupljanja, destinaciju mira, kontemplacije i kulture može samo biti unaprijeđeno razvojem ostrva hotelskim kompleksom u kom će se nalaziti muzej koji odražava crnogorsku i istoriju tvrđave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније