Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

O.Z.

07. 05. 2022. 21:44 >> 21:46

BRAZIL

Zabilježen novi rekord krčenja prašuma Amazonije

Deforestacija prašume Amazonije u Brazilu skočila je na rekordne nivoe tokom mjeseca aprila, sa gotovo dvostrukom količinom šume koja je uklonjena u odnosu da april prošle godine što je alarmiralo ekološke aktiviste.

U prvih 29 dana aprila, deforestacija u regiji pokrila je 1.012,5 kvadratnih kilometara, prema podacima nacionalne svemirske agencije Inpe, objavljeno je u petak, 6. maja. Agencija sakuplja mjesečne podatke od 2015-16, prenosi Radio slobodna Evropa.

Podaci iz aprila su već treći rekord ove godine, nakon što je porast deforestacije primijećen u januaru i februaru.

Uništavanje brazilske Amazonije u prva četiri mjeseca ove godine znači povećanje od 69 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Govori se o površini koja je duplo veća od površine grada Njujorka.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsjednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

"Uzrok ovoga ima ime i prezime: Žair Mesias Bolsonaro", rekao je u izjavi Marsio Astrini, iz brazilske grupe "Climate Observatory".

Bolsonarov kabinet uputio je pitanja ministarstvima ekologije i pravosuđa. Ministarstva su u zajedničkom saopštenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekološkog kriminala te da policija i tijela za zaštitu okoliša sarađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Iako je deforestacija već u porastu, "Climate Observatory" je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim rezulatima iz aprila kada je kišna sezona i teže je pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljen dioksida koji zagrijava klimu planete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније