Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

27. 09. 2022. 14:33   >>  14:44

EMISIJA CO2 SMANjENA

Evropski automobili manje zagađuju

Prosječna emisija ugljen-dioksida (CO2) novih automobila u Evropskoj uniji (EU) smanjena je za 12 odsto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, prema konačnim podacima koje je danas objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), navodeći kao glavni razlog naglog smanjenja emisija skok udjela u registraciji električnih vozila.

Procenat registracije električnih vozila se utrostručio sa 3,5 odsto u 2019. godini na 11,6 odsto u 2020, uključujući 6,2 odsto potpuno električnih vozila i 5,4 odsto hibridnih vozila. Uprkos smanjenju ukupnog tržišta novih automobila zbog pandemije COVID-19, ukupan broj novih električnih automobila registrovanih u 2020. porastao je na preko milion, navodi EEA.

U izvještaju se pojašnjava da je u Evropi 2020. godine registrovano oko 1,4 miliona novih kombija sa prosječnom emisijom štetnih gasova za 1,9 odsto nižom nego u 2019. godini, kao i da je udio električnih kombija porastao sa 1,4 odsto u 2019. na 2,3 odsto u 2020.

Emisije CO2 novih lakih vozila se testiraju u skladu sa procedurama tzv. "odobrenja tipa". Od 2017. godine, na snazi je svjetska harmonizovana procedura testiranja lakih vozila (VLTP), koja postepeno zamjenjuje zastarjeli novi evropski ciklus vožnje (NEDC).

EEA prikuplja i redovno objavljuje podatke o novim putničkim automobilima i kombijima registrovanim u Evropi, u skladu sa Uredbom (EU) 2019/631. Podatke, uključujući informacije o emisiji CO2 i masi vozila, prijavljuju sve države članice EU, Island i Norveška kako bi se procijenila emisija CO2 i performanse novog voznog parka.

Evropska komisija provjerava da li su proizvođači automobila ispunili obaveze koje se zasnivaju na standardima zagađenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније