Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

10. 01. 2023. 11:11   >>  12:13

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

Toplifikacija Pljevalja biće proglašena projektom od javnog interesa

Vlada će toplifikaciju Pljevalja proglasiti projektom od javnog interesa, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović. Ona je na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u Pljevljima, na kojoj se raspravlja o zagađenosti vazduha, kazala da će korišćenje uglja za ogrijev biti zabranjeno kada budu imali kvalitetno alternativno rješenje.

Sastanku ne prisustvuju predstavnici Opštine

Predsjednica Odbora Tamara Vujović kazala je da su građani sve svjesniji koliko je važno pitanje životne sredine za kvalitet i dužinu njihovog života. Ona je naglasila da ni jedan predstavnik lokalne samouprave nije došao na sastanak. 

"Predstavnici Opštine Pljevlja nijesu iskazali interesovanje da prisustvuju sastanku iako smo mi gosti u njihovoj kući. Tu prepoznajemo znak nesaradnje. Mislim da su oni karika koja nedostaje i da to ide na štetu građana", kazala je Vujović. 

Novaković Đurović: Ni razvijenije zemlje nemaju bolja kratkoročna rješenja

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da su u Vladi svjesni da kratkoročnim mjerama ne mogu riješiti problem zagađenosti vazduha u Pljevljima.

“Niti smatramo da smo na taj način u bitnoj mjeri ovaj problem suzbili, ali to su neki bitni koraci u pravcu definisanja onoga što je jedini način da riješimo pitanje zagađenosti, a to su dugoročne sistemske mjere, koje je trebalo preduzeti prije deceniju ili dvije, ali mi ne bježimo od toga”, kazala je ministarka.

Smatra da ni razvijenije zemlje za sada nemaju bolja kratkoročna rješenja kada je riječ o zagađenosti vazduha.

Istakla je da Vlada priprema dokumentaciju da toplifikaciju Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa. 

Novaković Đurović je rekla da će korišćenje uglja za loženje zabraniti kada budu mogli građanima da ponude alternativno rješenje. 

Šćepanović: Ranije bilo i više dana sa prekoračenjem koncentracije PM čestica

Lidija Šćepanović iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je da se mjerenja kvaliteta vazduha mjere 24 sata. Ona je kazala da smo u ranijim godinama imali veći broj dana sa prekoračenjem koncentracije PM čestica.

“Danas je taj broj dana nešto preko 100. To znači da se u prethodnom periodu nešto radilo u tom pravcu”, kazala je Šćepanović i istakla da treba ići ka toplifikaciji Pljevalja.

Đurović: Gašenje TE Pljevlja ne bi bilo isplativo, zaštititi građane

Poslanik Dejan Đurović kazao je da ni za dvije godine od promjene vlasti nijesu napravljeni veliki pomaci kada je riječ o životnoj sredini.

“Ako imate u prvom članu Ustava da je Crna Gora ekološka država, onda morate imati ministarstvo ekologije. Ja vjerujem da ministarka Ana Novaković Đurović može pokrivati više resora, ali pokrivarti ovoliko resora kvalitetno, to sigurno nije moguće”, kazao je Đurović.

On smatra da bi energetski sistem teško izdržao bez Termoelektrane Pljevlja. 

“Ja mislim da bi EPCG bila na koljenima bez Termoelektrane dok ne nađemo adekvatnu zamjenu za hidrologiju, a to su solarne elektrane i paneli. Donošenje odluke na prečac o gašenju TE ne bi bilo isplativo za Crnu Goru”, kazao je on i dodao da građane treba zaštititi. 

Istakao je da iza toga mora da stane država. 

Sastanku  prisustvuju predstavnici Odbora, Agencije za zaštitu životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Centra za ekotoksikološka istraživanja, Instituta za javno zdravlje, Ekološke inspekcije.

Na sastanku su i predstavnici Elektroprivrede, Rudnika uglja, Eko fonda, Termoelektrane Pljevlja i nevladinih organizacija Breznica, Ozon i Grin Houm.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније